04. decembar 2001.

u povodu pritisaka koji se vrše na bh. državne organe da BiH pred Međunarodnim sudom pravde povuče tužbu protiv SRJ

Federalni poslanik i predsjednik Bosanske stranke Mirnes Ajanović najoštrije osuđuje pritiske koji se vrše na državne organe – u cilju povlačenja ili revizije tužbe za agresiju i genocid, koju je protiv SR Jugoslavije BiH podnijela Međunarodnom sudu pravde.

Istup ambasadora SRJ u BiH, koji je nakon predaje akreditiva preporučio Bosni i Hercegovini – da u cilju budućih dobrosusjedskih odnosa sa SRJ treba povući tužbu za genocid, predstavlja diplomatski šamar bh. javnosti, koja indolentnim odnosom prema strateškim interesima države dozvoljava potkusurivanje sa žrtvama agresije i genocida na bazi reciprociteta.

Stvarne namjere pojedinih međunarodnih zvaničnika i diplomata u BiH koji lobiraju za povlačenje tužbe, najbolje ilustruje izjava koju je tim povodom dao ugledni pravnik Frensis Bojl – da bi građani BiH trebali biti zabrinuti zbog pritisaka koji se vrše na BiH da povuče tužbu protiv SRJ.

Federalni poslanik i predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović ponovo zahtijeva od bh. državnih organa, bh. političkih stranaka i drugih relevantnih subjekata, da se intenziviraju aktivnosti vezane za procesuiranje tužbe za genocid protiv SRJ – upravo zbog dobrih budućih dobrosusjedskih odnosa, a naročito nakon presuda Haškog tribunala kojima su dokazani genocid i elementi međunarodnog sukoba u BiH.

You may also like...