06. septembar 2002.

u povodu zahtjeva Izbornoj komisiji BiH da ispita slučaj onemogućavanja rada Radio Tuzle

Bosanska stranka osuđuje onemogućavanje rada Radio Tuzle od strane funkcionera Opštine Tuzla, odnosno SDP-a – koji zloupotrebljavaju položaj i propuštaju da izvrše svoje obaveze osnivača prema radnicima jedne od najstarijih radio stanica u BiH, u cilju ostvarenja ličnih profiterskih interesa.

Opština kao osnivač, odnosno načelnik Jasmin Imamović, odgovoran je što radnici nisu primili devet plata i što je radio stanici onemogućen rad zbog neizvršenih finansijskih obaveza, koje su rezultirale i tehničkim onemogućavanjem rada radija.

Bosanska stranka poziva Izbornu komisiju BiH da se odmah uključi u slučaj, kako bi se utvrdilo da li funkcioneri SDP-a, indirektnim sprečavanjem rada radio stanice – krše Izborni zakon BiH, obzirom da je članom 7.3 Izbornog zakona BiH definisano “da nije dozvoljeno sprečavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima”. Izborna komisija BiH je dužna otvoriti slučaj i utvrditi konkretnu odgovornost lica koja su u izbornoj kampanji, neizvršavanjem obaveza prema radio stanici i radnicima – onemogućili građanima pristup informacijama.

Bosanska stranka poziva i predsjedavajućeg Opštinskog vijeća da odmah pripremi održavanje vanredne sjednice u cilju utvrđivanja konkretne odgovornosti opštinskih funkcionera i iznalaženja rješenja za omogućavanje funkcionisanja radija, i ujedno poziva sve bh. medije da daju podršku radnicima Radio Tuzle.

You may also like...