03.11.2020. – u povodu dokaza da djelovanje BOSS-a na lokalnom nivou rezultira zaštitom interesa za sve građane u državi

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid='av-kh898nb9’ admin_preview_bg=”]

Jedan od dokaza da djelovanje izabranih zvaničnika na lokalnom nivou može rezultirati zaštitom interesa za sve građane u državi jeste i inicijativa vijećnika BOSS-a Mirnesa Ajanovića u Gradskom vijeću Tuzla na sjednici održanoj 12. 4. 2018. godine. Tada je pokrenuta kontinuirana borba za registraciju senzora za bezbolno i kontinuirano mjerenje šećera u krvi oboljelim od dijabetesa u cilju pravilnog i pravovremenog terapijskog djelovanja, a kod Agencije za nabavku lijekova i medicinskih sredstava BiH, koja je nakon godinu dana okončana registracijom senzora za djecu i odrasle oboljele od dijabetesa.

Gradsko vijeće je na osnovu upornog angažmana vijećnika BOSS-a Mirnesa Ajanovića nakon registracije senzora, koji koštaju oko 250 maraka mjesečno, na nekoliko sjednica usvojilo više zaključaka, a od Vlade FBiH, te federalnog i kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja traži se da izrade pravilnike i druge akte, kao i obezbijede novčana sredstava za provedbu inicijative “Za život sa manje boli”. Neophodno je stavljanje senzora za bezbolno i kontinuirano mjerenje nivoa šećera u krvi na esencijalnu listu, kako bi bili besplatni i dostupni svim oboljelim od dijabetesa u Federaciji BiH, a za tu realizaciju aktivna borba se mora nastaviti i u narednom periodu i na način da se iz gradskih budžeta obezbijedi plaćanje senzora do stavljanja istih na esencijalnu listu, ali za to je potrebno imati normalnu i humanu vlast.

Podsjećamo da se prije inicijative vijećnika BOSS-a Mirnesa Ajanovića mjerenje nivoa šećera u krvi kod oboljelih od dijabetesa u BiH vršilo samo putem trakica i takvo mjerenje u intenzivnoj inzulinskoj terapiji iziskuje od 10 do 15 uboda dnevno, što iznosi oko 5000 uboda godišnje, a posebno je problematično što od dijabetesa obolijevaju i djeca. Senzori obezbjeđuju bezbolno i kontinuirano mjerenje i slobodu kretanja i miran san posebno djece, jer se mjerenja mogu očitavati automatski putem mobilnih aplikacija, te kvalitetno sprječavaju propuštanje terapije i inzulinske šokove koji mogu rezultirati i smrtnim posljedicama.

03.11.2020.

[/av_textblock]

You may also like...

Komentariši