09.05.2001. – u povodu Dana pobjede nad fasizmom

Press konferencija

u povodu Dana pobjede nad fašizmom

Umjesto čestitke građanima BiH u povodu 9. maja Dana pobjede nad fašizmom, Bosanska stranka još jednom upozorava domaću i stranu javnost – na neophodnost hitnog donošenja mjera za suzbijanje narastajućeg talasa fašizma u BiH.

BOSS smatra da su posljednja četnička divljanja nad Bošnjacima Trebinja i Banjaluke, sramna posljedica neodgovorne politike predstavnika međunarodne zajednice u BiH, prvenstveno bivšeg šefa Misije OSCE-a Roberta Berija, koji je postupak instaliranja Alijanse za promjene na vlast, izveo izbornim inženjeringom i bezobzirnim kršenjem entitetskih i državnog Ustava.

Takođe, uklanjanjem antifašističkih simbola u školama i preduzećima od strane prethodne vlasti, imenovanjem ulica po zločincima iz drugog svjetskog rata, kao što je to činio SDP i davanjem legitimeta fašističkim simbolima od strane predstavnika SDP-a i međunarodne zajednice, prilikom rušenja spomenika četničkom generalu Draži Mihailoviću – otvoren je put fašizmu i nasilju.

Posljedica favorizovanja fašizma od strane tzv. demokrata – je jačanje SDS-a i radikala u RS-u, ali i svih ostalih nacionalno obojenih stranačkih timova i pojedinaca koji se zalažu uništenje BiH – i ekonomsko, političko i fizičko uništenje bošnjačko-muslimanskog etniciteta.

Bosanska stranka zahtijeva od svih relevantnih američkih i evropskih političkih i finansijskih institucija, momentalno stopiranje ekonomske pomoći RS-u, sve dok Vlada ovog bh. entiteta ne uspostavi vladavinu prava i zakona koji će važiti i za Bošnjake, ali i za Hrvate i za ostale nesrbe – odnosno dok ne sankcioniše organizatore i izvršioce četničkih divljanja.

BOSS još jednom zahtijeva od entitetskih i državnog Parlamenta, Predsjedništva i vlada BiH – da se od Vijeća za implementaciju mira zatraži hitno formiranje komisije, sastavljene od domaćih i stranih zvaničnika, koja će biti ovlaštena da ispita i sankcioniše odgovornost funkcionera međunarodne zajednice u BiH, za poteze kojima je podstaknut nacionalizam, secesionizam i fašizam.

 

9. V 2001.

 

You may also like...