19.05.2017. – u povodu usvojene tačke dnevnog reda Gradskog vijeća Tuzla po zahtjevu BOSS-a, da se na narednoj sjednici Vijeća razmatra inicijativa za smanjenje ovlasti kantonima, povećanjem nadležnosti gradova i opština u skladu sa Zakonom o principima lokalne samouprave

Gradsko vijeće Tuzla je na inicijativu predsjednika Kluba vijećnika BOSS-a Mirnesa Ajanovića, a po odluci Kolegija Vijeća, uvrstilo u dnevni red naredne sjednice Vijeća razmatranje inicijative za smanjenje ovlasti kantonima, povećanjem nadležnosti gradova i opština u skladu sa Zakonom o principima lokalne samouprave. BOSS je predložio da se u ime Grada Tuzla zatraži od federalnih vlasti smanjenje ovlasti kantona kako bi se spriječio ekonomski kolaps opština i gradova u Federaciji BiH. Realizacija inicijative za smanjenje ovlasti kantonima je bitna iz razloga što je u aktuelnom političkom stanju iluzorno očekivati ukidanje kantona, jer suprotstavljeni nacionalni zvaničnici i izabrani predstavnici nemaju dovoljno političke svijesti i savjesti da glasaju za ukidanje izvora njihovih visokih plata i niza drugih nezasluženih privilegija.

Nedopustivo je u teškoj ekonomskoj krizi u kojoj se nalaze država i građani zadržavanje prekobrojnih kantonalnih ministarstava, kada je moguće prenošenjem dijela ovlasti opštinama i gradovima, te smanjenjem broja ministarstava, odnosno njihovim objedinjavanjem obezbijediti funkcionisanje kantona bez nepotrebnog ugrožavanja funkcionisanja opština i gradova, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

19.05.2017.

You may also like...