19.06.2001. – u povodu otvorenog poziva ambasadoru UN-a

Press konferencija

u povodu otvorenog poziva ambasadoru UN-a u BiH Žaku Klainu i ambasadoru SAD-a u BiH Tomasu Milleru – za preuzimanje posredničke uloge u formiranju specijalne komisije Vijeća za implementaciju mira

Bosanska stranka ponovo najoštrije osuđuje politiku pojedinih visokih zvaničnika međunarodne zajednice u BiH, koji ignorisanjem svojih obaveza, Ustava BiH i odluka Ustavnog suda – generišu stvaranje nove klime nacionalne netrpeljivosti, odnono stvaraju podlogu za dalje narušavanje mirovnog procesa u BiH.

Bosanska stranka se u cilju zaustavljanja daljeg pogoršanja političke, bezbjednosne i ekonomske situacije, za šta direktnu odgovornost snosi Visoki predstavnik Wolfgang Petritsch – obratila za pomoć ambasadoru UN-a u BiH Žaku Klainu i ambasadoru       SAD-a u BiH Tomasu Milleru.

Gospodi Klainu i Milleru, BOSS je dostavio nove dokaze koji predstavljaju dodatnu ilustraciju činjenica navedenih u izvještajima međunarodne zajednice, prema kojim u BiH ni šest godina nakon potpisivanja mira nema nijedne institucije koja je sposobna izvršavati obaveze proizašle iz Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Činjenica je da gospodin Wolfgang Petritsch nije koristio svoje ovlasti u mjeri kojom bi se obezbijedio zadovoljavajući stepen primjene Mirovnog sporazuma – čime je trajno osakaćen proces povratka, primjene imovinskih zakona i ekonomskog oporavka.

Visoki predstavnik je omogućio i bivšem šefu Misije OSCE-a u BiH Robertu Barryju, da postane apsolutni rekorder po broju uspostavljenih andidejtonskih i protuustavnih odredbi – čime je nadmašio i ekstremističko-nacionalistički SDS, što je rezultiralo ustavnom, političkom i mirovnom krizom u BiH. BOSS je čak pet puta pokušao poslaničkim pitanjima animirati Visokog predstavnika da iskoristi svoja ovlaštenja u cilju anuliranja uticaja zloupotreba položaja, kriminala i korupcije, ali bezuspješno – obzirom da je Visoki predstavnik Wolfgang Pertritsch u feudalističko-kolonizatorskom maniru odbio pokazati volju za rješavanje nagomilanih problema.

Bosanska stranka je zatražila od gospode Klaina i Millera da posreduju u formiranju specijalne komisije Vijeća za implementaciju mira, koja će na osnovu dokaza pokrenuti postupak opoziva međunarodnih zvaničnika u BiH, odgovornih za sve težu političku, bezbjednosnu i ekonomsku situaciju.

 

19. VI 2001.

 

You may also like...