28.06.2001. – u povodu zahtjeva Parlamentu F BiH za odrzavanje vanredne tematske sjednice

Press konferencija

u povodu zahtjeva Parlamentu F BiH za održavanje vanredne tematske sjednice

Bosanska stranka je uputila otvoreni zahtjev predsjedavajućem Parlamenta Federacije BiH, za održavanje vanredne tematske sjednice – o ugrožavanju Okvirnog mirovnog sporazuma za BiH i nepoštivanja ustavnih ovlasti federalnog Parlamenta od strane Visokog predstavnika u BiH.

Bosanska stranka je na press konferenciji još jednom najoštrije osudila antidejtonsku, protuustavnu, nedemokratsku i nehumanu odluku Visokog predstavnika Volfganga Petriča, o formiranju novih etnonacionalnih granica – kojim se legalizuje postdejtonsko etničko čišćenje Bošnjaka.

Predsjednik Bosanske stranke i federalni poslanik Mirnes Ajanović, prezentirao je dokumente Parlamenta Federacije BiH koji jasno ukazuju da je odluka o novim etničkim granicama Opštine Žepče – privatni potez Volfganga Petriča, poduzet u cilju političke trgovine sa HDZ-om – na štetu Bošnjaka i BiH.

Činjenica da je prema popisu stanovništva iz 1991. godine, od ukupnog broja stanovnika u samom gradu Žepču živjelo preko 70 % Bošnjaka, sa 90 procenata gruntovnog vlasništva – dodatno dokazuje da Petričeva odluka, ekonomski, teritorijalno i politički minimizira bošnjački etnicitet, u cilju dalje dezintegracije Bosne i Hercegovine.

Parlament Federacije BiH je u vezi sa nacionalističkom odlukom Volfganga Petriča,           na posljednjoj vanrednoj sjednici – jednoglasno, jasno i nedvosmisleno donio zaključke kojim ne prihvata bilo kakvu odluku o promjeni opštinskih ili bilo kojih granica na isključivo etničkom principu.

Međutim, visokim stepenom samovolje, koji se ogleda kroz ignorisanje najvišeg zakonodavnog tijela Federacije BiH, Visoki predstavnik isključuje potrebu postojanja zakonodavne vlasti, i uopšte – održavanja izbora.

Bosanska stranka poziva Volfganga Petriča da u cilju provedbe procesa pomirenja i demokratizacije Bosne i Hercegovine, povuče svoju nesuvislu odluku o formiranju novih etnonacionalnih granica u BiH – zasnovanu na rezultatima rata i postdejtonskom etničkom čišćenju.

 

28. VI 2001.

You may also like...