03.07.2001. – u povodu tendencija marginaliziranja tuzbe BiH protiv SR Jugoslavije

Press konferencija

 

u povodu tendencija marginaliziranja tužbe BiH protiv SR Jugoslavije

Bosanska stranka upozorava domaću i stranu javnost da se procesuiranje ratnog zločinca Slobodana Miloševića zloupotrebljava u cilju preimenovanja naci(o)-pragmatičnih političara SRJ u demokrate, odnosno kao sredstvo pritiska na BiH,       kako bi bh. tužba protiv još uvijek aparthejdske vlasti SRJ bila povučena, a deset milijardi dolara, koje bi tužbom dobile žrtve zločina, ostalo Koštunici i Šešelju za plaćanje Miloševićevih advokata.

Na današnjoj press konferenciji federalni poslanici Mirnes Ajanović i Džems Sulejmanagić najoštrije su osudili tendenciju marginaliziranja tužbe protiv SR Jugoslavije, koju je BiH podnijela pred Međunarodnim sudom pravde – i smatraju da su za nastali zid ćutnje i manipulisanje mnijenjem najodgovorniji – Predsjedništvo i Ministarstvo inostranih poslova BiH i bh. mediji, koji su pod kontrolom međunarodnog faktora i Alijanse za promjene.

Izbjegavanje aktueliziranja tužbe protiv SRJ od strane državnih bh. organa i koketiranje ministra inostranih poslova Zlatka Lagumdžije sa Đinđićem, Koštunicom i Svilanovićem, su činjenice koje dodatno ukazuju da će cijenu demokratizacije           SRJ – platiti građani BiH.

BOSS ponovo upozorava, da promijenjena garnitura državnih službenika i suđenja pojedincima za individualnu odgovornost koja provodi Haški Tribunal – ne oslobađaju SRJ od odgovornosti pred Međunarodnim sudom pravde, odnosno od obaveze plaćanja ratne odštete žrtvama genocida.

Bosanska stranka zahtijeva od Parlamenta BiH donošenje odluke prema kojoj će povlačenje tužbe protiv SRJ biti zabranjeno, odnosno, u skladu sa odredbama Krivičnog zakona o krivičnim djelima protiv ustavnog poretka BiH i FBiH – biti smatrano teškim krivičnim djelom.

 

3.7.2001.

You may also like...