07.05.2001. – u povodu inicijative Bosanske stranke za stabilizaciju politcko-bezbjednosne situacije u BiH

Press konferencija

 

u povodu inicijative Bosanske stranke za stabilizaciju političko-bezbjednosne situacije u BiH

 

Bosanska stranka još jednom najoštrije osuđuje divljanje četnika nad Bošnjacima Trebinja i službenicima međunarodne zajednice – ali i visoke funkcionere međunarodne zajednice i predstavnike pojedinih bh. političkih stranaka u BiH, zbog kontinuiranog provođenja politike ohrabrivanja fašističkih snaga u BiH.

Neustavni izborni inženjering koji je smislio i proveo OSCE, odluke Visokog predstavnika po kojima je zabranjeno četništvo i fašizam zvati pravim imenom i po kojima je pojam genocida nad Bošnjacima na silu zamijenjen terminom pogreške,                                       zatim – odbijanje pokretanja istrage o zloupotrebama položaja i seksualnom zlostavljanju unutar međunarodnih institucija u BiH, te nemoralna politika SDP-a i drugih političkih stranaka koja se umjesto kroz zaštitu ugroženih naroda, ogleda u zaštiti spomenika zloglasnom četničkom generalu Draži Mihailoviću – glavni su generatori anarhističkih ideja koje sve češće kulminiraju fašističkim divljanjima.

Bosanska stranka zahtijeva od entitetskih i državnog Parlamenta, Predsjedništva i vlada BiH – da se od Vijeća za implementaciju mira zatraži hitno formiranje komisije, sastavljene od domaćih i stranih zvaničnika, koja će biti ovlaštena da ispita i sankcioniše odgovornost funkcionera međunarodne zajednice u BiH, za poteze kojima je podstaknut nacionalizam i secesionizam. Najviši bh. organi zakonodavne vlasti moraju konačno zauzeti stav i tražiti odgovornost predstavnika međunarodne zajednice u BiH – za pasivnost u korištenju ovlasti protiv kriminala i korupcije, za dvostruke aršine prilikom primjene imovinskih zakona, za izborni inženjering i kršenje Ustava i zakona, odnosno za radnje koje svakodnevno rezultiraju pogoršanjem političko-bezbjednosne situacije u BiH.

Bez ispunjenja ovih preduslova, u Bosni i Hercegovini nije moguće spriječiti niti sankcionisati nastajući trend fašizacije.

 

7.V 2001.

 

 

 

 

 

You may also like...