03.05.2001. – u povodu 21-godisnjice od smrti Josipa Broza Tita

Press konferencija

u povodu 21-godišnjice od smrti Josipa Broza Tita

Bosanska stranka u povodu 21-godišnjice od smrti Josipa Broza Tita, poziva sve građane Bosne i Hercegovine, da u petak, 4. maja 2001., u 15 sati i 5 minuta – minutom šutnje, ili na drugi prikladan način, odaju počast legendarnom vojskovođi, antifašisti i borcu za socijalnu pravdu – Josipu Brozu Titu.

BOSS ujedno poziva sve profesionalne i ostale vozače, koji se 4. maja u 15.05 zateknu u svojim vozilima, da zvukom sirene označe – da građani BiH i dalje njeguju tekovine antifašizma i borbe za socijalnu pravdu.

Bosanska stranka ponovo upućuje otvoreni poziv Televiziji BiH, da u povodu obilježavanja             21-godišnjice od smrti Josipa Broza Tita – u programsku šemu uvrsti sadržaje koji afirmišu djelo ovog svjetskog velikana, kako bi i mlađe generacije Bosanaca i Hercegovaca imale priliku za adekvatan uvid u dugogodišnju antifašističku tradiciju naroda BiH.

BOSS poziva i ostale bh. medije da, u skladu sa svojim tehničkim mogućnostima, programski doprinesu obilježavanju životnog djela najvećeg velikana novije bh.               istorije – Josipa Broza Tita, koji je još za života postao internacionalni simbol antifašističke, socijalističke i revolucionarne borbe za ljudska prava potlačenih, poniženih i obespravljenih.

Bosanci i Hercegovci su zahvalni Titu, prije svega, što je nakon mnogo vremena,                     na zasjedanju ZAVNOBiH-a, 25. novembra 1943., vratio Bosni i Hercegovini državnost,   ali i za gotovo pet mirnih i prosperitetnih decenija na vječno nemirnom Balkanu.

Titovo vrijeme, kada su rudar i inženjer mogli svoju djecu ravnopravno školovati, kada je i dijete iz siromašne porodice imalo mogućnost da postane doktor nauka, kada su radnici imali plate, penzioneri penzije, a antifašisti i borci mirnu starost – i danas pruža uvjerenje i nadu svim građanima, da je moguća izgradnja Bosne i Hercegovine kao države socijalne pravde.

 

3. V 2001.

 

 

 

 

 

 

You may also like...