14.07.2001. – u povodu zloupotrebe institucije Opstine Tuzla

 

Press konferencija

u povodu zloupotrebe institucije Opštine Tuzla za aboliranje kriminalnih radnji bivšeg opštinskog načelnika i aktuelnog guvernera TK – Selima Bešlagića

 

Bosanska stranka smatra da neargumentovani demanti funkcionera Opštine Tuzla o krađi građevinskog materijala, budžetskih i doniranih novčanih sredstava namijenjenih za sanaciju klizišta – predstavlja krivično djelo saučesništva i nastavak već viđene zloupotrebe institucije Opštine za aboliranje kriminalnih radnji bivšeg načelnika i aktuelnog premijera TK Selima Bešlagića i njegovih saradnika.

Predsjednik Bosanske stranke i federalni poslanik Mirnes Ajanović, na press koferenciji je ponovo prezentirao dokumente u vidu zapisnika i izvještaja Finansijske policije, te podnijete krivične prijave nadležnom tužilaštvu protiv Selima Bešlagića i njegovih saradnika, koji dokazuju da su neistinite tvrdnje opštinskih zvaničnika da – ni jedno od saniranih klizišta nije pokrenuto i da ni jedno klizište koje se pojavilo usljed elementarnih nepogoda nije bilo evidentirano.

Pomoćnik načelnika za prostorno uređenje Jasminka Šilović – Kapikul je u svojoj izjavi,                   u pokušaju prikrivanja kriminalnih radnji – demantovala vlastiti Izvještaj o stanju na klizištima, dostavljen Kolegiju načelnika i opštinskim vijećnicima (pod brojem: 06-03/15-23sl./2001. od 5.7.2001). To dokazuje evidencija Opštinskog štaba CZ, koja je sadržana u navedenom izvještaju, gdje je o saniranim klizištima u protekloj godini npr. za naselje Grebenak u MZ Grabovica utrošeno 27.460 KM budžetskih sredstava – a u pregledu lokacija o prijavljenim novim klizištima, koji je dostavljen vijećnicima, u tačkama od 128 do 130 evidentirano je 13 objekata ugroženih klizištem Grebenak.

Takođe, izjava pomoćnika načelnika Jasminke Šilović – Kapikul da su svi radovi na saniranju klizišta izvršeni kvalitetno uz projektnu dokumentaciju i nadzor stručnih lica je – neistinita, obzirom da su protiv istih stručnih lica podnesene krivične prijave, kao npr. Teufika Čačkovića koji je, kako je navedeno u krivičnoj prijavi – u svojstvu Nadzornog organa svojim potpisom ovjeravao Građevinske dnevnike i građevinske knjige koje nisu vođene u skladu sa članovima 1. do 11. Pravilnika o vođenju knjiga o gradnji, čime je svjesnim kršenjem navedenog propisa i propuštanjem nadzora očigledno nesavjesno postupao u vršenju svoje dužnosti i time omogućio da izvođači radova dio navedenih poslova u navedenom periodu u iznosu od 162.505,76 KM fakturišu i naplate kao da su urađeni, iako ne postoje validni dokazi za isto.

Zapisnike Finansijske policije predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović je prezentirao i na posljednjoj 12. redovnoj sjednici Opštinskog vijeća – zahtijevajući formiranje posebne komisije Vijeća koja će u saradnji sa Finansijskom policijom dodatno ispitati navedene činjenice, te nakon pregleda kompletne dokumentacije predložiti vijećnicima potrebne mjere – što je i usvojeno zaključkom Vijeća.

 

14. 7. 2001.

You may also like...