20.07.2001. – u povodu okupacije bh. medija od strane Ureda Visokog predstavnika

Press konferencija 

u povodu okupacije bh. medija od strane Ureda Visokog predstavnika

Bosanska stranka najoštrije osuđuje očitu okupaciju TV BiH i drugih, većinom federalnih medija – od strane Džona Širera i drugih cenzora nametnutih samovoljom Visokog predstavnika, koji ekonomskom ucjenom novinara, nepoštivanjem sindikalne volje i vlastitih odluka o transformaciji medija – ruše proces demokratizacije u BiH.

Predsjednik Bosanske stranke i federalni poslanik Mirnes Ajanović je upozorio                   da međunarodnim zvaničnicima mora biti jasno, da bh. mediji nisu patentni zavod za autokratske izume Širera i njegovog zaštitnika Volfganga Petriča. Niko, pa ni neki Širer, ili Petrič, nema pravo uspostavljati cenzuru, i privatne medijske projekte koji se mimo Ustava i Zakona koncipiraju prema potrebama nedemokratskih zvaničnika međunarodne zajednice – umjesto prema potrebama građana BiH.

Indikativno je, da ekonomski i kadrovski posrnuli medijski mutant međunarodne zajednice OBN, dnevno emituje 24 sata satelitskog programa, dok je TV BiH politikom međunarodnih cenzora dovedena u stanje potpune obustave satelitskog emitovanja programa. Jasno je, da je strateški cilj nedobronamjernih međunarodnih zvaničnika, uništenje BiH i raspodjelom bošnjačke dijaspore na etničke zone odgovornosti HRT-a i TV “Pink”. Na istom planu je i brutalno ucjenjivanje radnika TV BiH Širerovim protuzakonitim kratkoročnim ugovorima, kao i činjenica da se medijska cenzura provodi najviše nad bošnjačkim medijima, koji se zalažu za cjelovitost i multietničnost BiH.

Medijska tortura koju na teritoriji Federacije, u staljinističkom maniru, provode cenzori OHR-a, ima za cilj dalju političku disoluciju BiH i betoniranje etnonacionalnih podjela, za šta je najbolji dokaz transformacija državne TV BiH po nacionalnim šavovima, umjesto usmjerenja ka objedinjavaju bh. medijskog prostora.

 

20. VII 2001.

 

You may also like...