30.04.2001. – u povodu 1. maja, medjunarodnog praznika rada

u povodu 1. maja, međunarodnog praznika rada

Umjesto čestitke građanima za Međunarodni praznik rada 1. maj, Bosanska stranka želi još jednom skrenuti pažnju domaće i strane javnosti na težak materijalni položaj građana Bosne i Hercegovine – koji je direktna posljedica nemogućnosti ostvarivanja prava na rad i prava na naplatu zarađenog.

Neshvatljivo je da nova vlast ne želi da vidi potrebe gladnog naroda, niti želi da pomogne nastojanja subjekata koji bi željeli ekonomske mjere poboljšanja. U rješavanju ovog najvažnijeg bh. pitanja, nova vlast pokazuje više nesposobnosti i neodgovornosti od prethodne – postupajući suprotno obećanjima kojima je Alijansa u predizbornoj kampanji prosila glasove. Umjesto izvršenja obećanja, nova vlast je poskupila ionako skupu struju, i dodatno povećala troškove života, a visoki funkcioneri Alijanse poput predsjednika GO SDP-a – smanjili su plate radnika koji su budžetski korisnici, ukinuli naknadu za prevoz, naknadu za topli obrok itd – dok istovremeno povećavaju plate samima sebi.

Zbog takve politike koja se radikalno nastavlja na politiku prethodne vlasti, Bosna i Hercegovina je i danas zemlja gdje nekolicina bogatih prosi novac od međunarodne zajednice, u ime ogromne većine siromašnih – i u njihovo ime ga troši za sve osim za nova radna mjesta ili odgovarajuće socijalne programe.

Ponašanje SDP-DNZ Alijanse ne treba nikoga čuditi, obzirom da su kupili vlast uz pomoć međunarodnih moćnika, kroz legaliziranje kršenja ljudskih i građanskih         prava – donošenjem nehumanog Zakona o radu.

Uz Međunarodni praznik rada, Bosanska stranka apeluje na dio predstavnika međunarodne zajednice, koji su istinski prijatelji BiH – da izvrše pritisak na novu vlast, kako bi bar prestala vući poteze kojima će zemlju dovesti u još dublju ekonomsku i političku krizu – ako već ne zna voditi politiku ekonomskog prosperiteta.

You may also like...