02.04.2001. – u povodu krsenja Zakona i stvaranju nelegalnih novcanih fondova od strane OSCE-a

u povodu kršenja Zakona i stvaranju nelegalnih novčanih fondova od strane OSCE-a

Bosanska stranka smatra neprihvatljivim ponašanje Misije OSCE-a u BiH, koja radnicima iz reda lokalnog osoblja, kojima je prestao radni odnos u ovoj organizaciji, u feudalističko-kapitalističkom maniru već nekoliko mjeseci uskraćuje isplatu otpremnine i naknada za neiskorištene godišnje odmore.

Istom metodom kojom je međunarodna zajednica dala neograničena ovlaštenja direktorima, a koja većina njih koristi za pljačku radničkih plata i imovine – OSCE BiH manipulira novčanim sredstvima otpuštenih Bosanaca i Hercegovaca, koja u sarajevskom slučaju iznose preko pola miliona KM. Ako se tome doda neplaćeni novac za neiskorištene godišnje odmore, onda ukupna suma iznosi daleko više.

Ovakav postupak predstavlja kršaenje Zakona o radu, ali ukazuje i na moguće razloge zbog kojih su predstavnici međunarodne zajednice vršili neviđen pritisak u Parlamentu F BiH – da poslanici izglasaju Zakon maksimalno nepovoljan po radnike.

Nedopustivo je da jedna neprofitabilna organizacija kao što je OSCE, pored zapošljavanja radnika “na crno”, mimo zakonske regulative samovoljno vrši funkciju banke, i novcem lokalnog osoblja uspostavlja fondove kojima vrši finansijske transakcije sa profitabilnim preduzećima – kao što je to slučaj sa firmom “Generali”.

Navedeno daje osnov za sumnju, da OSCE BiH ili grupa pojedinaca u njemu ostvaruje procent u pomenutim novčanim transakcijama, odnosno nezakonit profit na koji se državi BiH ne plaća porez – kao uostalom ni na plate zaposlenih iz reda lokalnog osoblja.

Bosanska stranka poziva Visokog predstavnika i nadležne bh. organe da provedu istragu zbog kršenja zakona i nelegalnih novčanih transakcija od strane zvaničnika OSCE-a, kako bi oštećeni bh. radnici ostvarili svoja zakonska potraživanja prema ovoj organizaciji.

You may also like...