23. novembar 1998.

u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Bosanska stranka, čestitajući bosanskohercegovačkim građanima 25. novembar Dan državnosti, želi podsjetiti javnost da je na Prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH, nakon četiri stoljeća, obnovljena državnost BiH i prvi put u istoriji države uspostavljena ravnopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine koji ravnopravno odlučuju o njenoj sudbini.

Bosanska stranka pozdravlja inicijativu obilježavanja 55. godišnjice bosanske državnosti od strane Saveza udruženja građana boraca Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata i ujedno osuđuje ravnodušnost državnih organa vlasti.

U povodu indolentnog ponašanja u obilježavanju najznačajnijeg bosanskog praznika, gospodu iz vlasti želimo podsjetiti da su oni koji ne cijene vlastitu istoriju – slijepi pred putevima budućnosti. Bosanci i Hercegovci su to tragično spoznali.     Kada su pljunuli na Josipa Broza Tita, i izabrali nacional-totalitarne režime, priroda im je to vratila tragedijom. Bosanska stranka je uvjerena da je nužno revitalizirati istinske istorijske, demokratske i humanističke vrijednosti, odnosno sve vrijednosti bh istorije koje kao pozitivno iskustvo iz prošlosti moraju biti naš putokaz u budućnosti. Bosna i Hercegovina, bosanski narodi, a naročito bošnjački narod, duguju veliku zahvalnost prema Josipu Brozu Titu, koji je najzaslužniji za održavanje ZAVNOBiH-a, odnosno za opstanak državno-pravnog kontinuiteta naše zemlje. U tom kontekstu, ime i djelo Josipa Broza Tita, koji je za života postao internacionalnim simbolom antifašističke, socijalističke i revolucionarne borbe za ljudska prava potlačenih, poniženih i obespravljenih, i sa kojim su bosanski narodi najviše prosperirali u svojoj istoriji zaslužuje čelno mjesto.

Vrijeme nakon Tita potvrđuje da je Titovo doba bilo najprogresivniji period na bosanskohercegovačkim prostorima, naročito sa aspekta socijalne zaštite i prava svih građana na zagarantovanu egzistenciju, besplatno školstvo, zdravstvo, pa i neke druge vidove života koji su danas komercijalizovani. Penzioneri su imali penzije, antifašisti i borci mirnu starost, djeca su imala sve što je potrebno za zdrav razvoj. Bosanski narodi, nikad u svojoj istoriji, kao ni danas, nisu doživjeli tako nagli progres, kao što je to bilo za Titovog doba.

Stoga, naša ljudska i moralna obaveza je da ne zaboravimo.

You may also like...