26.05.2001. – u povodu pokusaja prikrivanja materijalnih dokaza

Press konferencija

u povodu pokušaja prikrivanja materijalnih dokaza o izvršenom krivičnom djelu – od strane pomoćnika ministra MUP-a F BiH

Bosanska stranka najoštrije osuđuje nepoštivanje zakonitosti i ustrojstva pravne države od strane Vlade F BiH i Tužilaštva Kantona Sarajevo – koji odbijanjem procesuiranja pomoćnika ministra MUP-a F BiH, Faika Lušije, za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, omogućavaju istom prikrivanje materijalnih dokaza o izvršenom krivičnom djelu.

Neshvatljivo je da nakon materijalnih dokaza koje je u krivičnoj prijavi protiv Faika Lušije prezentirala Bosanska stranka, Vlada F BiH nije suspendovala pomoćnika ministra a nadležno tužilaštvo još nije pokrenulo postupak – čime prijavljenom Lušiji, pored prikrivanja dokaza o sopstvenim krivičnim djelima, omogućavaju, i na određen način odobravaju prikrivanje dokaza o drugim akterima.

To dokazuje i novi dokument koji je na današnjoj press konferenciji prezentirala Bosanska stranka, a iz kojeg se jasno vidi da se nakon krivične prijave koju je protiv njega podnio BOSS, Lušija Faik, obzirom da još nije procesuiran, uspio riješiti protivzakonito prisvojenih 20.000. KM, ponovnom uplatom na blagajnu Ministarstva za socijalnu politiku – putem posrednika Bajre Kulovca.

Jasno je da Vlada Federacije i Tužilaštvo Kantona Sarajevo svjesno idu na ruku prijavljenom Faiku Lušija, što navodi na opravdanu sumnju da je u pozadini ovakve prakse i pokušaj aboliranja krivičnog djela koje je počinio bivši ministar za socijalnu politiku, Sulejman Garib – protivzakonitim trošenjem 21.500.000 KM.

Navodi krivične prijave protiv Faika Lušije konkretno objašnjavaju da su ova dva krivična djela povezana, pa je jasno da se prijavljeni Lušija ne procesuira jer bi njegovo svjedočenje moglo ugroziti i visoko pozicionirane funkcionere federalne Vlade, kao i sarajevskog kantonalnog Tužilaštva.

Bosanska stranka ponovo insistira na poštivanju načela zakonitosti i pravne države, te zahtijeva od Vlade F BiH i nadležnog tužilaštva hitno procesuiranje Faika Lušije, kako bi se prijavljeni spriječio u daljim pokušajima uklanjanja dokaza o izvršenom krivičnom djelu – kao i o krivičnim djelima drugih funkcionera koji su evidentno umiješani.

 

26.05.2001.

You may also like...