29.06.2020. – u povodu podnesenog zahtjeva Gradskom vijeću Tuzla za smjenu gradonačelnika Jasmina Imamovića

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid='av-kc03gy23’ admin_preview_bg=”]

Gradskom vijeću Tuzla, od strane vijećnika BOSS-a Mirnesa Ajanovića, dostavljen je prijedlog za uvrštavanje tačke: Rasprava o smjeni gradonačelnika Jasmina Imamovića zbog nemoralnog djelovanja i zloupotrebe pandemije i stanja prirodne nesreće i brojnih drugih razloga.

U zahtjevu je na šest stranica ukratko navedeno više razloga za smjenu gradonačelnika Jasmina Imamovića, a prvenstveno zbog nemoralnog djelovanja u toku pandemije, kada je ukinuo Krizni štab da bi nesmetano mogao ne raditi u interesu građana, što je rezultiralo izrazito zakašnjelim reakcijama u odnosu i na zaključke Gradskog vijeća. Jasmin Imamović je kriv i za nepotrebno smrzavanje građana u hladnim stanovima i ustanovama u periodu dužem od mjesec dana, zatim radi naredbe upraviteljima da dezinficiraju ulaze zgrada bez obezbjeđenje novca, što je rezultiralo uzimanjem novca sa računa etažnih vlasnika iz redovnog održavanja. Jasmin Imamović se okoristio koronavirusom jer je kao komandant Štaba Civilne zaštite uredno uzimao dodatnu pandemijsku naknadu od više stotina maraka mjesečno u toku cijelog perioda proglašenja stanja prirodne nesreće. Jasmin Imamović je ignorisao zahtjeve za ukidanje komunalne naknade i pored javnog obećanja, a prethodno je izdejstvovao  nemoralnu izmjenu Poslovnika Gradskog vijeća da vijećnici tokom stanja nesreće nemaju pravo predlagati održavanje sjednica, ni dnevnog reda, kao ni pravo rasprave po tačkama dnevnog reda.

U dio sabranih nedjela gradonačelnika Jasmina Imamovića navedeno je, između ostalog, da je u toku mandata raspolagao sa oko milijardu maraka a da se rezultat potrošenog novca ne vidi, da je omogućio ponovno imenovanje iste direktorice JZU Gradske apoteke Tuzla iako je menadžment poslovao protivno zakonu o Javnim nabavkama u BiH u iznosu od oko 40 miliona KM, da je odgovoran što građani SPO 15. maj preko deset godina ne mogu ući u svoje stanove za šta je saslušan kao osumnjičeni pred Tužilaštvom TK, da je izmišljao zakonske alineje da bi prevarom vijećnika namjenska novčana sredstva za smanjenje posljedica aerozagađenja protuzakonito usmjerio za šta je podnesena krivična prijava itd.

Da li će vijećnici parlamentarne većine dozvoliti raspravu ili će je onemogućiti i time dodatno potvrditi osnovanost navoda o potrebi smjene Jasmina Imamovića i poslati jasnu poruku da i oni na izborima moraju biti smijenjeni – znaće se na sjednici Gradskog vijeća koja je zakazana za sutra.

29.06.2020.

[/av_textblock]

You may also like...

Komentariši