29.11.1999.

Saopštenje za javnost

u povodu 29. novembra, dana kada je prije 56 godina na Drugom zasjedanju AVNOJ-a rođena Titova Jugoslavija

BOSS Logo 1

Bosanska stranka, obilježavajući 29. novembar 1943, svim južnoslavenskim narodima upućuje čestitke u povodu ovog značajnog datuma, kada je počela epoha od pola stoljeća mira, blagostanja i prosperiteta u našoj zajedničkoj istoriji.

U tom periodu južnoslavenski narodi su dosegli vrhunac u svojim nacionalnim istorijama. Za vrijeme Titove Jugoslavije, u svim segmentima života i rada, Južni Slaveni su prosperirali više nego za 14 stoljeća od svoga dolaska na Balkan. Od zaostalih balkanskih provincija, koje su prije Tita ličile na evropska naselja iz 19. stoljeća, sagrađeni su gradovi, ekonomija se približila zapadnim standardima, nije bilo gladnih, vladalo je socijalno blagostanje, a broj nepismenih se sveo na razinu nižu nego u nekim zapadno-evropskim zemljama.

Danas, kada je potpuno izvjesno da će se prosperitet svake južnoslavenske države mjeriti stupnjem integracije u interregionalnim asocijacijama, treba uvažavati viziju budućnosti, zasnovanu na pozitivnim iskustvima iz prošlosti.

To znači da suverene države Titove Jugoslavije neće doživjeti ekonomski prosperitet ukoliko ne budu sarađivale između sebe, jer će južnoslavenske komunikacije uslovljavati stupanj naših integracija u globalnim i evropskim integrativnim procesima.

U tom kontekstu, prisjećanje i poštivanje 29. novembra 1943. ima puni smisao: prvo, kao datuma koji određuje našu zajedničku zahvalnost prema pola stoljeća mira i blagostanja, i drugo, kao datuma koji je definisao i mnoge trajne vrijednosti među južnoslavenskim narodima.

29.11.1999.

You may also like...