31.10.2020. U povodu predstavljanja ciljeva za koje će se BOSS boriti u narednom periodu

Stalna borba Bosanske stranke i vijećnika Mirnesa Ajanovića na sjednicama Gradskog vijeća Tuzla obavezala je tim BOSS-a da razvija dodatne konkretne prijedloge za slobodnu i bolju Tuzlu u cilju nadgradnje proteklih 20 godina rada vijećnika Mirnesa Ajanovića, a kroz strategiju za naredne četiri godine koja se, između ostalog određenog Platformom BOSS-a, ogleda u sljedećim ciljevima:

1. Uvođenje apsolutne transparentnosti u sistem rada Gradskog vijeća kreiranjem online platforme koja će sadržavati historiju glasanja i rada svih vijećnika za sve odluke Gradskog vijeća i biti prostor za javne upite građana/nevladinih organizacija.

2. Omogućavanje konkretne pomoći pravnim i fizičkim licima pogođenim COVID-19 situacijom i stalnim podnošenjem izvještaja za utrošena sredstva.

3. Uvezivanje informatičkih sistema javnih službi u cilju lakše i brže realizacije prava građana.

4. Ubrzavanje procesa toplifikacije Grada i mjesnih zajednica uz tromjesečno podnošenje izvještaja za utrošena sredstva i realizaciju projekata, uz podizanje kreditnih sredstava za besplatnu potpunu toplifikaciju grada kako bi se zaštitilo zdravlje građana i omogućili bolji uslovi života, na način kako je to uređeno u MZ Šićki Brod i Bukinje po zahtjevu vjećnika Mirnesa Ajanovića, a kredit bi se vraćao iz sredstava za rad Termoelektrane Tuzla, koja iznose oko 5 miliona KM godišnje.

5. Donošenje i stavljanje na snagu Statuta Grada, s obzirom da Grad trenutno nema statut na snazi, zbog veće pravne sigurnosti i pomoći svim mjesnim zajednicama.

6. Dodatno podići nivo kvaliteta primarne zdravstvene zaštite, naročito zbog situacije sa virusom COVID-19, neophodnim opremanjem zdravstva i uvođenjem jedinstvenog IT sistema.

7. Završiti radove na stadionu Tušanj u cilju privlačenja sportskih dešavanja u Tuzlu.

8. Izgraditi infrastrukture za parkiranje i vožnju bicikala i romobila, jer je apsurdno da se inicira vožnja biciklima i romobilima a da ne postoje mjesta za parking.

9. Natkrivanje i izgradnja infrastrukture za bus stajališta, sa obaveznim klupama.

10. Provjera stanja i spremnosti službi zaduženih za mjere zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa.

11. Zabrana podizanja cijena komunalnih usluga i zabrana uvođenja bilo kakvih novih komunalnih naknada, kao i i efikasniji ustroj gradske administracije, javnih preduzeća i javnih ustanova.

12. Nastavak borbe za rubna područja Grada u cilju poboljšanja komunalne infrastrukture, poboljšanja sigurnosne situacije i realizacija svih prijedloga, inicijativa i zaključaka BOSS-a u proteklom periodu koji nisu realizovani zbog opstrukcije od strane vlasti, a odnose se na poboljšanje uslova života svih građana u svim mjesnim zajednicama.

Uspješnom realizacijom ovih ciljeva, i ostalih koji će biti inicirani, Tuzla bi bila čišća, sigurnija, ljepša i bliža standardima EU. Pored svega navedenog, kao stranka i vijećnici, biti ćemo uvijek dostupni građanima putem svih sredstava komunikacije Bosanske stranke i izabranih predstavnika BOSS-a.

U Tuzli, 31. 10. 2020. godine

You may also like...

Komentariši