31.03.2003. – u povodu nove krivicne prijave

Press konferencija

 

u povodu nove krivične prijave koju je BOSS podnio Federalnom tužilaštvu, protiv urednika IPP FTV BiH Marije Topić-Crnoja i uređivačkog kolegija FTV BiH, zbog zloupotrebe položaja

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović i član GO BOSS-a Faruk Balijagić, prezentirali su još jednu krivičnu prijavu koju je BOSS podnio Federalnom tužilaštvu protiv urednika informativno-političkog programa Marije Topić-Crnoja i uređivačkog kolegija FTV BiH, zbog ignorisanja zakonske obaveze – da istinito, cjelovito i nepristrano informišu javnost.

Prijavljeni su omogućili, da se u centralnoj informativnoj emisiji FTV-a Dnevnik, te u informativnoj emisiji “Pogledi”, objavi netačna i nepotpuna informacija sa sjednice Parlamenta FBiH od 25.03.2003. – da su zastupnici Bosanske stranke odbili potvrditi amandmane na Ustav koje je s ciljem utvrđivanja konstitutivnosti svih naroda nametnuo visoki predstavnik.

Marija Topić – Crnoja i ostali, protivno zakonu su objavili samo komentar – bez cjelovitog izvještaja, da su poslanici BOSS-a odbili razmatrati nametnute amandmane sve dok i u RS-u ne budu osigurani isti mehanizmi zaštite vitalnih nacionalnih interesa kao i u Federaciji.

Federalni poslanik Mirnes Ajanović je novinarima prezentirao odredbe Zakona o RTV FBiH, i to član 14., stav 1. alineja 1., član 14. stav 3. i član 15. stav 3. – koji dokazuju da su prijavljeni, Marija Topić-Crnoja i drugi, opisanom radnjom zloupotrijebili javni RTV servis, očigledno u cilju osvete – zato što je BOSS protiv Marije topić i drugih odgovornih lica FTV-a, ranije podnio još jednu krivičnu prijavu za zloupotrebu položaja.

BOSS će bez obzira na pritisak FTV-a, i dalje iskoristiti sva pravna i institucionalna sredstva da građanima obezbijedi ostvarivanje zakonskog prava, da plaćanjem RTV pretplate dobiju pravovremenu, objektivnu i potpunu informaciju o radu Parlamenta – čime bi se zaštitio i ugled novinarske profesije, istakao je član GO BOSS-a advokat Faruk Balijagić.

 

31.03.2003.

 

 

 

You may also like...