Saopštenje za javnost u povodu izdaje interesa BiH od strane ministrice Ministarstva vanjskih poslova BiH Bisere Turković

Ministrica Ministarstva vanjskih poslova BiH Bisera Turković izdala je interese Bosne i Hercegovine jer je propustila da u skladu sa nadležnošću i obavezama uputi protestnu notu Republici Hrvatskoj kako bi se zaustavila nelegalna gradnja Pelješkog mosta, smatra predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija, u svom odgovoru na poslaničko pitanje dokazuje izdaju BiH od strane ministrice Bisere Turković, jer je istakao da Ministarstvo vanjskih poslova BiH nije uputilo notu Hrvatskoj iz razloga što bi se o tome, kako se navodi, trebalo izjasniti Predsjedništvo BiH. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Tegeltija i njegova zamjenica Turković „zaboravljaju“ da je slanje note Hrvatskoj ali i tužba protiv Hrvatske Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu zasnovano na zvaničnim stavovima BiH kojim se ne dozvoljava gradnja Pelješkog mosta, a posebno iz razloga što nisu utvrđene pomorske granice BiH sa Hrvatskom. Odluka Predsjedništva BiH iz 2008. godine i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH iz 2017. godine, obavezuje Ministarstvo vanjskih poslova BiH na djelovanje u zaštiti granica i interesa BiH, nezavisno od djelovanja sadašnjeg izdajničkog saziva Predsjedništva BiH. 

Stoga je apsurdan i stav predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije da, kako navodi, „Ministarstvo komunikacija i transporta BiH u skladu sa svojim nadležnostima prati daljnje aktivnosti po pitanju izgradnje mosta Pelješac“ – u okolnostima kada Hrvatska namjerava do kraja godine završiti gradnju Pelješkog mosta, upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

You may also like...