Saopštenje za javnost u povodu posljednjeg upozorenja premijeru i članovima Vlade i Kriznog štaba TK zbog nezakonite i protuustavne odluke kojom korona ausvajsima diskriminiraju građane (VIDEO)

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović posljednji put upozorava premijera i članove Vlade i Kriznog štaba TK da će podnijeti krivičnu prijavu protiv imenovanih zbog donošenja odluke kojom nevakcinisanim i licima koja su prije šest mjeseci prebolila koronavirus onemogućavaju da se slobodno kreću zatvorenim javnim prostorima, jer je ista protivustavna, diskriminirajuća i predstavlja krivično djelo, uz zahtjev da shodnu članu 20, stav 2 Zakona o Federalnom tužilaštvu Federacije Bosne i Hercegovine postupak provodi drugo tužilaštvo na prostoru FBiH zbog sumnje da bi lica protiv kojih se podnijela prijava mogla pokušati svojim utjecajem ishodovati spriječavanje pokretanja istražnog postupka.

Premijer, članovi Vlade i Kriznog štaba TK su kao organizovana kriminalna grupa prekršili član 2. Zakona o zabrani diskriminacije BiH, koji normira da je nezakonito različito postupanje prema građanima, uključujući svako isključivanje, ograničavanje ili davanje prednosti jednoj grupi građana spram druge, čime se ograničava ostvarivanje svih prava i sloboda u svim područjima života jednoj grupi, uz kršenje brojnih odredbi Krivičnog zakona FBiH i djelovanje protivno Odluci Ustavnog suda BiH, broj AP-3683/20, kojom je presuđeno da su slične naredbe rezultirale protuustavnim kršenjem prava na slobodu kretanja. Dodatan osnov za podnošenje krivične prijave također predstavlja okolnost da je došlo do izvršenja krivičnog djela iz člana 177. Krivičnog zakona FBiH – Povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina, a u vezi sa članovima 31. – Saučiniteljstvo, 32. – Podstrekavanje, 33. – Pomaganje, 340. – Udruživanje radi počinjenja krivičnog djela, 383. – Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, za koja su propisane kazne i do 10 godina zatvora, istakao je Mirnes Ajanović predsjednik BOSS-a.

You may also like...