Saopštenje za javnost – Vlast i tzv. opozicija imaju priliku dokazati da su protiv izbornih prevara

Interresorna radna grupa za izmjenu Izbornog zakona BiH dužna je djelovati u interesu građana i obezbijediti tehničke uslove za sprječavanje izbornih prevara kako bi se obezbijedili osnovni demokratski uslovi da svaki glas birača bude uvršten u izborne rezultate, upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Evidentno je da je neizvjesno postizanje dogovora oko izmjene Izbornog zakona BiH u vezi implementacije Presuda Evropskog suda za ljudska prava i drugih spornih političkih problema, te Bosanska stranka poziva vladajuće stranke i tzv. opoziciju da dokažu svoje, često proklamovane, demokratske principe i dogovore se bar oko tehničkih izmjena Izbornog zakona kako bi se konačno obezbijedili pošteni izbori.

Potrebno je prihvatiti prijedlog Centralne izborne komisije BiH za upotrebu novih tehnologija u izbornom procesu, naročito u pogledu skeniranja glasačkih listića odmah nakon glasanja jer bi se time spriječile izborne krađe i dobili preliminarni izborni rezultati odmah nakon zatvaranja biračkih mjesta, a što je u skladu sa ranijim prijedlozima BOSS-a u cilju sprječavanja izbornih prevara, te vladajuće strukture i tzv. opozicija prihvatanjem prijedloga CIK-a BiH imaju priliku da dokažu da su protiv izbornih prevara, naveo je Mirnes Ajanović, predsjednik BOSS-a.

You may also like...