Uređivačka politika Javnog RTV servisa je pod okupacijom vladajućih političkih stranaka

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin='0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width='10’ link=” linktarget=” link_hover=” padding='0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius='0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width='10’ background='bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction='vertical’ src=” background_position='top left’ background_repeat='no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=”]

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=”]

Gosp. Ajanoviću, najaktuelnija tema u domaćoj politici su kalkulacije o posljedicama mogućih promjena izbornog zakonodavstva u direktnom kontekstu predstojećih Opštih izbora. U javnosti se često čuju pritužbe da mediji ne izvještavaju dovoljno o stavovima opozicije kada se radi o prijedlozima izmjena Izbornog zakona. Kakav je Vaš stav o tome?

Obaveza informisanja javnosti o političkim i ekonomskim temama koje su od vitalnog javnog interesa leži na medijima koji nose sufikse ili prefikse informativne kuće, a to je u stvari Javni RTV servis. Izborni proces i moguće izmjenama izbornih pravila, naročito ako idu na štetu demokratije, suvereniteta BiH ili bilo kog od bh. naroda, prvi su na listi prioriteta javnog interesa. Na bh. medijskoj sceni odvija se okupacija javnih emitera od strane vladajućih stranaka, na nivou države i na nivo entiteta, na štetu javnog interesa. Opasno je to što se u eteru Javnog RTV Servisa prezentiraju isključivo stavovi vladajućih funkcionera, dok se o opoziciji stvara utisak da i ne postoji. Dakle, nije opasno po interes građana BiH samo to što vladajuće stranke predlažu i dogovaraju retrogradne i destruktivne procese, nego što Javni RTV servis ne dopušta da ih iko u tome demantuje i kritizira. Možemo čuti svaki dan o tome šta se opet nisu dogovorili ili koju novu stupidaštinu su predložili vladajući, ali građanima se onemogućava pravo da čuju i drugu stranu – šta namjerava poduzeti i šta predlaže nezavisna opozicija. Ukoliko se održi okupacija javnog RTV servisa, onda je svejedno što izborni cenzus možda neće ići na štetu multietničkog karaktera Bosne, jer ćemo u tom slučaju živjeti u policijskoj državi kojoj je javni RTV Servis najdeblji pendrek koji će padati po glavama svih koji se usude govoriti istinskom licu vladajućih stranaka i potrebama građana koji su na ivici egzistencije.

BOSS je opoziciona politička stranka, a vi kao njen predsjednik ste uporni u stavu da se o opozicionim strankama stvara utisak kao da ne postoje. Gdje onda opozicija postoji ako je nema u javnosti i šta opozicija radi?

Što se tiče BOSS-a, mi smo za cijelo vrijeme medijske blokade aktivni. Naši predstavnici u izvršnoj i zakonodvanoj vlasti ne izbjegavaju postavljati pitanja od kojih vladajuće stranke bježe, a koja bi trebala biti postavljena od Javnog RTV srevisa. Građani i sami znaju da se vlast nikada nije ni bunila ni trudila – da penzije ne kasne, da se zaustavi rast nezaposlenosti, da se demobilisanim borcima ne uvodi sramni cenzus, da se ne zadužujemo kod MMF-a za nezaslužene funkcionerske plate. Dakle, logično, vlast se neće nikada buniti protiv svog lopovluka, zato se bunio BOSS, i nije uzalud jer sve dok opozicija radi, makar i pod cenzurom Javnog RTV srevisa, vlast ne može u svemu provesti svoje pokvarene nakane u djelo. Žalosno je što su građani i na posljednjim  izborima svoj glas ponovo poklonili svojim dušmanima koji su uzurpirali sva opšta dobra, uključujući i Javni RTV sresvis. Ipak, nisu krivi građani što vlast bez imalo obzira zloupotrebljava povjerenje građana. Krivo je ne znanje o stavovima i programima opozicije, a što je posljedica uređivačke politike Javnog RTV servisa koji je uvijek opstruirao javne prijenose poslaničkog i vijećničkog rada i nerada, a sada je otišao i korak dalje – potpunom cenzurom opozicije. Dakle, Javni RTV servis je od sredstva javnog informisanja postao sredstvo masovnog omamljivanja birača u korist stranaka na vlasti, kako bi na izbore ponovo izašli oni koji su dio glaačke mašine vladajući, odnosno, kako bi opet kod kuće ostali oni koji bi glasali protiv vladajuće propasti. Dakle opozicija postoji i radi, ali na terenu koji je pod opsadom nenarodnih vladajućih krugova, tako da ono što se u javnosti o tome sazna je iz malobrojnih nezavisnih medija, koji  ne egzistiraju silom RTV pretplate koju s mukom i nevoljko plaćaju građani, ili tranši iz javnih proračuna koje npr., kao iz vlastitog džepa i po vlastitoj potrebi, kešira Milorad Dodik, a što sve opet plaćaju, a ko bi drugi nego…

Da li je cenzura opozicije jedino važno što se može zamjeriti Javnom RTV servisu? I, šta uraditi da Javni RTV servis profunkcioniše u javnom interesu?

Uređivačka politika kao i sve ostalo mora biti podložno kritici. Ne ulazeći u opravdanost najnovijih pritužbi na račun emitovanja serije Lud zbunjen normalan, tj. Na emitovanje epizode u programu Javnog RTV srevisa u kojoj se na, kako se navodi, neprikladan način opisuje odnos islama prema zabrenjenim jelima, neizbježno se mora konstatovati jedan zabrinjavajući odnos Javnog RTv servisa spram vjerskih osjećaja muslimana. Muslimanima i njihovim legitimnim predstavnicima se prigovara kada se služe pravom  da javno izraze nezadovoljstvo, što je naročito izražajno kada se komentarišu izjave muslimanskih vjerskih velikodostojnika o islamskim dogmatskim pitanjima. Još malo pa će nam uređivačka politika Javnog RTV servisa propagirati o kojim pitanjima se može a o kojima ne izlagati na hutbama. Evo npr. Senzacionalistički se izvještava o 6-7 nekih ljudi koji su navodno imali oružje, i bili su tolika prijetnja ustavnom uređenju i sigurnosti da ih je moralo hapsiti 600 specijalaca. Najteži navodni dokaz su CD-ovi i literatura i to što je neko htio da svoj život živi po šerijatu i djecu uči po stranom jezičkom programu.(???) (a i to je već demantovano od strane Zavoda za obrazovanje TK koji tvrde da djeca iz Maoče uče po našem nastavnom planu i programu). A sa druge strane, gdje su medijske senzacije o ČRP, do zuba i brada naoružanom koji otvoreno i nekažnjeno poziva na cijepanje države, koji otvoreno poziva protiv muslimana. Ne hapsi se niko što djeca u Hercegovini uče po hrvatskom nastavnom programu, koji je takođe strani u BiH, i niko ne diže svu policiju u državi da bi pohapsio one koji distribuiraju i posjeduju reklamni materijal o zločincu Radovanu Karadžiću, majce, kasete, cd-ove (literaturu). Pored toga, brojni zločinci ubice Bošnjaka hodaju slobodno i niko ih ne hapsi. Za Javni RTV servis to očito nije senzacija.

Pomenuli ste da JRTVS služi za omamljivanje javnosti. Ima li načina da se prekine trans?

Očito da bi to trebali biti parlamentarci – po prirodi svoje funkcije. Ali, kao što znamo oni su lijeni i inertni jer im odgovara prespavati mandat i buditi se samo tokom podizanja ne zaslužene naknade sa blagajne, što je naročito izraženo u državnom Parlamentu koji je najljenji, a trebao bi biti stub pravne države i demokratskog društva. Činjenica je da im fali neko da ih prodrma i natjera – ili da bježe od činjenica koje im treba baciti u lice, ili da rade svoj posao.

Da li to najavljujete Vašu kandidaturu za Parlament BiH?

Recimo. (osmijeh)…

[/av_textblock]

[/av_one_full]

You may also like...