03.02.2003. – u povodu zahtjeva BOSS-a Izbornoj komisiji BiH

Press konferencija

u povodu zahtjeva BOSS-a Izbornoj komisiji BiH, da u skladu sa Izbornim zakonom BiH objavi datum održavanja Opštinskih izbora

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović, uputio je Izbornoj komisiji BiH zahtjev da u skladu sa obavezom iz člana 1.14. stav 2. Izbornog zakona BiH, objavi datum održavanja Opštinskih izbora, obzirom da je stavom 1. istog člana propisano da se izbori održavaju prve sedmice u oktobru, a mandati izabranih opštinskih vijećnika i funkcionera ističu u aprilu 2004. godine.

Prema odredbama Izbornog zakona BiH, Opštinski izbori trebaju se održati 4. oktobra ove godine, zbog čega je Izborna komisija obavezna da datum održavanja izbora objavi najkasnije do kraja marta, odnosno najmanje 170 dana prije održavanja izbora.

Održavanje izbora 2. oktobra 2004., bilo bi protivzakonito – jer bi izabranim opštinskim vijećnicima i funkcionerima, protivno članu 12.11 Izbornog zakona, mandat bio produžen sa četiri, na četiri i po godine, istakao je Mirnes Ajanović.

Ukoliko Izborna komisija smatra da se naredni Opštinski izbori trebaju održati tek nakon isticanja punog mandata izabranih opštinskih vijećnika i funkcionera, onda je dužna da Parlamentu BiH blagovremeno predloži izmjenu člana 1.14. Izbornog zakona BiH – kako bi se izbori održali u aprilu 2004. godine.

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović, putem današnje press konferencije najavio je da će BOSS u parlamentarnu proceduru uputiti inicijativu za dodatne izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, kako bi se usklađivanjem sa Ustavom i uklanjanjem postojećih nejasnoća i nelogičnosti, omogućilo efikasno funkcionisanje Zakona u praksi.

 

03.02.2003.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...