04.01.2002. – u povodu pokretanja odstetnog zahtjeva od milion dolara

Press konferencija

 

u povodu pokretanja odštetnog zahtjeva od milion dolara protiv funkcionera OSCE-a koji su podržavali Selima Bešlagića i njegovu administraciju, te u cilju političke odmazde, zbog političkog stava federalnog poslanika Mirnesa Ajanovića prema nezakonitim i kriminogenim radnjama Selima Bešlagića, izvršili kriminalno i protuzakonito oduzimanje stana Mirnesu Ajanoviću

 

Pravni zastupnik Bosanske stranke advokat Faruk Balijagić, je na press konferenciji novinarima prezentirao otvoreno pismo Visokom predstavniku za BiH Wolfgangu Petritschu, u kome ga obavještava da po osnovu vansudskog poravnanja traži odštetu od milion dolara, zbog funkcionera OSCE-a koji su podržavali Selima Bešlagića i njegovu administraciju, te u cilju političke odmazde, izvršili kriminalno i protuzakonito oduzimanje stana federalnom poslaniku Mirnesu Ajanoviću.

Kao što je poznato, Vrhovni sud Federacije BiH je donio Presudu kojom se, zbog povrede svih načela upravnog postupka i zakonitosti – poništavaju svi akti koje je administracija Selima Bešlagića donosila u cilju izbacivanja iz stana Mirnesa Ajanovića i njegove porodice.

Kako navodi advokat Faruk Balijagić, Ajanović je bio žrtva političke odmazde, jer         je tražio krivičnu odgovornost Selima Bešlagića zbog brojnih dokaza o njegovim kriminalnim radnjama i otuđivanju donatorskih sredstava. Pod OSCE-ovom protupropisnom prijetnjom oduzimanja mandata BOSS-u, Ajanović je bio prisiljen napustiti stan čiji je legalni korisnik.

Advokat Balijagić je istakao, ako Visoki predstavnik ne uspije posredovati u cilju isplate odštete od miliona dolara, tužba protiv funkcionera OSCE-a koji su pomagali kriminalnu odmazdu biće pokrenuta pred pravosudnim organima njihovih zemalja. Riječ je o Robertu Barryju, bivšem šefu Misije OSCE-a u BiH, Petri Catz, direktoru Odjela za ljudska prava OSCE-a, i Karen Bennet, službeniku za ljudska prava RC OSCE-a Tuzla, o čijim kriminalnim aktivnostima u cilju odmazde nad Ajanovićem svjedoče i njihovi službeni dopisi od 1.11.2000. i 6.2.2001. godine.

 

4.1.2002.

 

You may also like...