09.01.2002. – u povodu ponude Koordinacije Alijanse za promjene

Press konferencija

 

u povodu ponude Koordinacije Alijanse za promjene da Bosanska stranka predloži svoje kandidate za upravne odbore velikih preduzeća

 

Bosanska stranka je od predsjedavajućeg Koordinacije Alijanse za promjene, dobila ponudu da predloži svoje kandidate za upravne odbore velikih preduzeća, kao što su Energoinvest i druga.

Cijeneći ponudu Alijanse za promjene, Bosanska stranka kategorički odbija svaku mogućnost sudjelovanja u vlasti Alijanse, pa makar i tako što bi njeni kandidati bili članovi upravnih odbora velikih preduzeća.

Bosanska stranka, kao jedina multietnička opoziciona parlamentarna stranka, ostaje     na stanovištu da će u društveno-političkom životu biti korisnija kao jaka i konstruktivna opozicija – nego kao dio Alijanse.

Osim toga, Alijansa je formirana prije godinu dana, a Bosanska stranka je jedina multietnička i antinacionalistička stranka kojoj nije ponuđeno učešće u Alijansi, iako bi poslanička mjesta BOSS-a bila presudna za stabilnost Alijanse.

Sve dok Kordinacija Alijanse ne odgovori iskreno na pitanje: zašto je Bosanska stranka zaobiđena pri formiranju Alijanse? – izlišan je i licemjeran svaki pokušaj približavanja Alijanse Bosanskoj stranci. Tim prije što je ovo približavanje uzrokovano krizom u Alijansi, a ne voljom da se riješe problemi zbog kojih je BOSS ostao izvan Alijanse.

Podsjećanja radi, Bosanska stranka je, pri formiranju Alijanse, oklevetana zbog svog insistiranja da se za kriminal i korupciju procesuiraju i neki od čelnika SDP-a.      Pošto Alijansa i dalje uporno štiti kriminalce u svojim redovima, Bosanska stranka sa takvom političkom opcijom nema o čemu razgovarati, a kamo li – dijeliti vlast.

 

9.1.2002.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...