12.10.2002. – u povodu skandalozne namjere Izborne komisije BiH da izvrsi izbornu prevaru

Press konferencija

 

 

u povodu skandalozne namjere Izborne komisije BiH da izvrši izbornu prevaru

 

Član Glavnog odbora BOSS-a advokat Faruk Balijagić najstrožije osuđuje namjeru prevare građana od strane Izborne komisije BiH, koja je svojim protuzakonitim stavom             – da za dodjelu kompenzacijskih mandata u zakonodavna tijela nije potrebno preći izborni prag, već pripremila teren za skandaloznu izbornu prevaru, namjeravajući dati parlamentarni status gotovo svakoj stranci koja se prijavila za izbore.

Faruk Balijagić je Izbornom vijeću za žalbe i prigovore uputio žalbu sa zahtjevom da se naloži Izbornoj komisiji BiH dosljedno primjenjivanje odredbi Izbornog zakona BiH prilikom raspodjele mandata, kao i izborne volje građana. U žalbi je naznačeno da je Izbornim zakonom BiH član 9.7 naloženo da se prema postupku utvrđenom u članu             9.6 istog zakona utvrđuje broj kompenzacijskih mandata u zakonodavnim tijelima.

Član 9.7, nijednom svojom alinejom ne isključuje primjenu odredbe člana 9.6 kojim je naloženo da politička stranka ne može sudjelovati u raspodjeli mandata ako ne osvoji više od 3 % ukupnog broja važećih glasačkih listića u izbornoj jedinici.

Faruk Balijagić je naglasio da se i provedba člana 9.7 u potpunosti uslovljava obaveznom primjenom izbornog praga, te svako drugačije tumačenje Izbornog zakona BiH, kakvim se avanturistički bavi Izborna komisija BiH – predstavlja negiranje volje građana izražene na izborima i zloupotrebu funkcija od strane članova Izborne komisije BiH – u cilju manipulacije izbornim rezultatima i protuzakonitog dodjeljivanja mandata strankama koje nisu prešle izborni prag.

 

12.10.2002.

 

 

 

 

 

You may also like...