10.10.2002. – u povodu obmane gradjana od strane Izborne komisije BiH

Press konferencija

u povodu obmane građana od strane Izborne komisije BiH o preliminarnim izbornim rezultatima

 

Član Glavnog odbora BOSS-a advokat Faruk Balijagić, upozorio je javnost da predsjednica Izborne komisije BiH grubo obmanjuje građane, prezentirajući neistinite preliminarne izborne rezultate – da su izborni prag za Parlament BiH sa teritorije Federacije i Parlament Federacije BiH prešle samo četiri stranke.

Izbornim zakonom BiH, članom 4.2 definisano je da se – pod izbornom jedinicom podrazumijeva višečlana izborna jedinica, dok je članom 9.6 definisano da – politička stranka ne može sudjelovati u raspodjeli mandata ako ne osvoji više od 3 % ukupnog broja važećih glasačkih listića u izbornoj jedinici. Dakle, Izborna komisija protuzakonito zanemaruje izborne činjenice da je BOSS u više izbornih jedinica ostvario rezultat veći od 3 %, odnosno 5 % za Parlament BiH i do 11 % za Parlament Federacije BiH, te da je   BOSS stekao legitimno izborno pravo za učešće u raspodjeli mandata.

Faruk Balijagić je upozorio na namjernu diskriminaciju BOSS-a i svjesno kršenje Zakona od strane predsjednice Izborne komisije BiH, obzirom da je na prvoj press konferenciji prezentirala preliminarne izborne rezultate po višečlanim izbornim jedinicama, da bi na narednim press konferencijama zanemarila Izborni zakon BiH, i protuzakonito                       – Federaciju i Parlament BiH tretirala kao cjelovite izborne jedinice.

Faruk Balijagić je istakao da ovako ponašanje predsjednice Izborne komisije BiH,             po Opštem okvirnom sporazumu za mir, Ustavu BiH, kao i važećem zakonodavstvu – može predstavljati osnov za pokretanje krivične i građanske odgovornosti.

 

 

10.10.2002.

 

 

 

 

 

 

You may also like...