11.04.2002. – u povodu palestinske tragedije

Vanredna press konferencija

u povodu palestinske tragedije

Predsjednik Bosanske stranke Mirnes Ajanović, na press konferenciji je prezentirao sadržaj razgovora koji je vođen tokom jučerašnjeg zvaničnog sastanka sa palestinskim ambasadorom Džemalom el-Džeridlijem.

Nakon što je palestinskom ambasadoru obećao podršku implementaciji svearapskog mirovnog plana, kako bi se zaustavilo ubijanje i protjerivanje palestinskih civila, predsjednik BOSS-a je uputio otvoreni poziv Predsjedništvu BiH i državnom Parlamentu – da Bosna i Hercegovina, kao i u slučaju osude terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države, zauzme zvaničan stav o stradanju golorukog palestinskog naroda.

Bosna i Hercegovina, koja je i sama bila žrtva genocidne agresije, obavezna je da poput ostalih evropskih zemalja – zahtijeva hitno provođenje rezolucija UN-a, u cilju zaustavljanja krvavog pohoda ekstremnog generala Šarona i njegovih saradnika.

Ukoliko bh. državni organi budu ignorisali poziv za pomoć ugroženom palestinskom narodu, Bosanska stranka poziva nevladine organizacije i sve ličnosti iz javnog života, da organizuju okrugle stolove, odnosno manifestacije solidarnosti putem kojih će vršiti pritisak na bh. vlasti – da se obavežu na aktivno učešće u bliskoistočnom mirovnom procesu.

Mirnes Ajanović ističe, da pasivnost i ravnodušnost sa kojom je svijet na tv. ekranima posmatrao bosansku tragediju, ne smije biti razlog za prihvatanje bezdušnosti kao stava prema stradanjima nedužnih naroda.

 

 

11. IV 2002.

You may also like...