22.04.2002. – u povodu objave Opstih izbora 2002. bez ispunjenih osnovnih pravnih preduslova

Press konferencija

 

u povodu objave Opštih izbora 2002. bez ispunjenih osnovnih pravnih preduslova

 

Bosanska stranka upozorava domaću i međunarodnu javnost, da je proglašenjem održavanja Opštih izbora, bez osnivanja Suda BiH – dovedeno u pitanje osnovno načelo pravnog postupka, odnosno – načelo dvostepenosti donošenja odluka.

Osnivanje Suda BiH kao drugostepenog organa, koji će rješavati prigovore i žalbe političkih stranaka u predizbornoj kampanji, neophodan je pravno-demokratski osnov kako bi se omogućila zaštita izbornog prava.

Bosanska stranka zahtijeva od Visokog predstavnika i nosilaca najviše zakonodavne i izvršne vlasti – hitno osnivanje Suda BiH, obzirom da je Izbornim zakonom propisano da zaštitu izbornog prava u prvom stepenu osigurava Izborno vijeće za prigovore i žalbe, a u drugom stepenu Apelacioni odjel Suda BiH, što je osnovni pravni preduslov za održavanje predstojećih izbora.

Ukoliko Visoki predstavnik i bh. vladajuće garniture ignorišu neophodnost hitnog osnivanja Suda BiH i ukoliko se nastavi sa procesom provođenja izbora bez omogućavanja ostvarivanja odgovarajuće pravne zaštite u izbornom procesu – to će značiti očitu namjeru vršenja predizborne manipulacije i gušenja opozicije.

 

22.4.2002.

You may also like...