02.04.2002. – u povodu otvorenog poziva Bosanske stranke

Vanredna press konferencija

 

u povodu otvorenog poziva Bosanske stranke vladinim i nevladinim organizacijama da organizuju serije javnih rasprava o implementaciji Odluke Ustavnog suda BiH

 

Bosanska stranka izražava podršku stavovima istaknutih bh. intelektualca i nezavisnim medijima, koji su izrazili svoj protest i javno osudili tragičnu politiku tzv. bh. lidera i međunarodne zajednice u BiH, prilikom dogovora o implementaciji Odluke Ustavnog suda o ravnopravnosti naroda i građana.

Predsjednik BOSS-a i federalni poslanik Mirnes Ajanović, poziva Vladu Federacije kao i mnogobrojne nevladine organizacije – da otvore javnu raspravu o implementaciji Odluke Ustavnog suda i asimetričnom dogovoru o ustavnim promjenama. Mirnes Ajanović je istakao, da je neophodno zauzeti javni stav i dati odgovor na pitanje – da li dvostruka mjerila ustavnih izmjena znače istinsku primjenu Odluke o konstitutivnosti ili legalizaciju stanja koje je proizvedeno ratom i genocidom.

Član Glavnog odbora BOSS-a, advokat Faruk Balijagić takođe je istakao – da asimetrična primjena ustavnih izmjena ne odgovara interesima BiH, te je potrebno sačekati određen period dok vladin sektor i nevladine organizacije, u otvorenoj javnoj raspravi, i uz konsultaciju pravnih stručnjaka, odgovore na pitanje – da li su predložene ustavne izmjene u interesu demokratije i ravnopravnosti naroda i građana ili su u interesu legalizacije aparthejda i segregacije.

 

2.4.2002.

You may also like...