23.03.2002. – u povodu zakulisnih politickih dogovora

Vanredna press konferencija

 

u povodu zakulisnih političkih dogovora Visokog predstavnika i osam političkih stranaka

 

Predsjednik Bosanske stranke Mirnes Ajanović, upozorava javnost da zakulisne aktivnosti koje na izmjeni entitetskih ustava provodi Visoki predstavnik i osam političkih stranaka, mogu rezultirati trajnim betoniranjem etno-nacionalnih podjela u BiH i legalizacijom genocida.

Član Glavnog odbora BOSS-a, advokat Faruk Balijagić je istakao, da je nemoguće primijeniti Odluku o konstitutivnosti – političkim dogovorima o izmjeni entitetskih     ustava – jer je postojanje entiteta u suprotnosti sa Odlukom Ustavnog suda BiH o ravnopravnosti naroda i građana.

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović upozorava, da je jedini ispravan put za implementaciju Odluke o konstitutivnosti – amandmansko ukidanje Federacije BiH, čime bi se Visoki predstavnik obavezao da proglasi ukidanje Republike Srpske. To je posljednja šansa da BiH postane država, koja neće biti zasnovana na legalizaciji ratnog zločina i genocida.

Političke stranke iz RS-a, moraju znati – da je ukidanje entiteta u interesu srpskog naroda, jer ukidanje Republike Srpske zasnovane na etničkom čišćenju i genocidu – skida hipoteku kolektivne odgovornosti srpskog naroda.

Implementacija Odluke Ustavnog suda BiH putem ukidanja entiteta, stvara sve pretpostavke za rješavanje fundamentalnih političkih i ekonomskih problema, koji koče razvoj i demokratizaciju Bosne i Hercegovine.

 

 

23.3.2002.

You may also like...