13.11.2002. – u povodu namjere

Press konferencija

 

u povodu namjere da se odgovornost za zloupotrebu povlastica za vozila podmetne ratnim vojnim invalidima

 

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović i član Glavnog odbora Faruk Balijagić, izrazili su žestoku osudu namjere da se odgovornost za zloupotrebu povlastica za vozila podmetne ratnim vojnim invalidima, kao što je to putem sredstava informisanja učinio pomoćnik načelnika za upravu sarajevske Opštine Centar – u cilju negiranja odgovornosti opštinskih organa uprave, sudova i MUP-a.

Kako je istakao Faruk Balijagić, opštinski organi uprave i sudovi snose direktnu odgovornost za obmanu invalida i zloupotrebu punomoći za upravljanje vozilima, obzirom da su punomoći izdavane protivno Zakonu, a poznavanje zakona i provođenje propisanog ograničenja povlastica dužni su provoditi opštinski organi uprave, sudovi i MUP.

Odgovorna lica u Ministarstvu unutrašnjih poslova snose posebnu odgovornost, obzirom da bi zloupotreba povlastica bila onemogućena u samom startu – da su pri unošenju podataka u saobraćajnu dozvolu u cijelosti navedene odredbe člana 29. Aneks 4. Zakona o carinskoj politici BiH, kojim se, pored zabrane prodaje vozila – zabranjuje i posuđivanje vozila, davanje drugom na upotrebu, u zalog i najam, čime su invalidna lica namjerno dovedena u zabludu.

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović pozdravlja akciju naplate poreskih i carinskih obaveza, ali je nedopustivo da se bilo kakva odgovornost i sankcije adresiraju invalidima, obzirom da su na osnovu navedenih činjenica odgovorni isključivo opštinski organi uprave, sudovi i MUP, zbog čega je Federalno tužilaštvo obavezno utvrditi krivičnu odgovornost nadležnih organa, koji su ignorišući Zakon o carinskoj politici oštetili Federaciju BiH za 140 miliona KM.

 

13.11.2002.

 

 

 

You may also like...