17.10.2002. – u povodu pokusaja zastrasivanja politckih stranka od strane Izborne komisije BiH

 

Press konferencija

u povodu pokušaja zastrašivanja političkih stranka od strane Izborne komisije BiH

 

Član Glavnog odbora BOSS-a advokat Faruk Balijagić ocjenjuje skandaloznim pokušaj zastrašivanja političkih stranaka od strane članova Izborne komisije BiH, koji zakonsko pravo BOSS-a na podnošenje redovnog pravnog sredstva zbog protuzakonitog djelovanja Izborne komisije – neprofesionalno i zlonamjerno predstavljaju kao “neviđen pritisak na rad Izborne komisije”.

Faruk Balijagić je istakao da posebno zabrinjava što sekretar Izborne komisije i predsjednik Izbornog vijeća za prigovore i žalbe, pravnik Hilmo Pašić, pored grubog zanemarivanja pravnih normi Izbornog zakona BiH, ne priznaje ni legalistički ustroj pravne države, gdje svako privatno i fizičko lice, pa prema tome i politička stranka, ima pravo na jednak tretman pred zakonom – što uključuje i pravo na podnošenje žalbe ili tužbe, kao pravnog sredstva, nadležnim institucijama.

Laicizam sekretara Izborne komisije kulminira kroz proizvoljno i nestručno tumačenje Izbornog zakona BiH, putem izjava koje su apsolutno kontradiktorne i isključuju jedna drugu, obzirom da se pravnik Hilmo Pašić u nekim medijima poziva na Izborni zakon i izborni prag definisan samo u višečlanim izbornim jedinicama, dok u drugim negira i sebe i Zakon, izmišljajući izborni prag na nivou Federacije BiH (15. i 16.10.02. Oslobođenje strana 4 i 7, i 14. i 15.10.02. Dnevni avaz strana 2).

Faruk Balijagić upozorava, da korištenje termina “neviđen pritisak na Izbornu komisiju”, koji se aferaški pokušava prikačiti nastojanju BOSS-a da prezentiranjem nezakonitih radnji članova Izborne komisije i pravom na podnošenje žalbe ili tužbe ostvari poštivanje Zakona – predstavlja staljinističko zastrašivanje političkih stranaka u cilju nesmetanog obmanjivanja građana i provođenja izbornog inženjeringa, kako bi gotovo sve stranke koje su učestvovale na izborima protuzakonito dobile parlamentarni status.

 

17.10.2002.

 

 

 

 

 

You may also like...