05.08.2003. – u povodu odluke o lociranju sjedista Uprave za indirektno oporezivanje – u Banja Luku

Press konferencija

 

u povodu odluke o lociranju sjedišta Uprave za indirektno oporezivanje – u Banja Luku

BOSS ocjenjuje sramnom šutnju bh. političkih stranaka iz FBiH, koje izostankom političke reakcije na odluku Pedija Ešdauna o lociranju sjedišta Uprave za indirektno oporezivanje u Banjoj Luci, pružaju podršku antibosankoj politici – davanja državnih atributa Republici Srpskoj, te stavljanja zajedničkih poreskih prihoda u ruke vlasti koja podržava četnički pokret i ometa povratak.

Uspostava centara za indirektno oporezivanje po modelu Pedija Ešdauna, predstavlja nagradu za betoniranje rezultata politike genocida i etničkog čišćenja, jer su centri organizovani po principu linija razgraničenja, a ne prema stvarnim potrebama bh. regija.

Posljedice takve politike, koju iz straha ili politikantsko-kalkulantskih razloga prećutno podržavaju i političke stranke iz FBiH, nepravedno će da trpe građani bh. regija, obzirom da će regionalni planovi razvoja ovisiti o ekspeditivnosti provođenja carinske politike u Centru koji je pod kontrolom vlasti RS-a – koja pored odgovornosti za ratni zločin i kršenja ljudskih prava, snosi i odgovornost za brojne kriminalne afere i poreske utaje iz kojih se finansira skrivanje najtraženijih ratnih zločinaca.

Takođe, kompletna postojeća cestovna i privredna infrastruktura BiH decenijama je građena u skladu sa potrebama četiri postojeće bh. regije – pa je jasno da model Pedija Ešdauna onemogućava, da se privrednicima svih opština obezbijedi jednako kvalitetan servis i usluga, odnosno jednako uprošten i brz proces carinjenja roba, istaknuto je na današnjoj press konferenciji BOSS-a.

 

05.08.2003.

 

 

 

 

You may also like...