06.08.2001. – u povodu zahtjeva Bosanske stranke

Press konferencija

u povodu zahtjeva Bosanske stranke za pravne sankcije protiv direktora opštinskih javnih vodovodnih preduzeća – zbog svjesnog ugrožavanja zdravstvene bezbijednosti građana

 

 

Federalni poslanik i predsjednik Bosanske stranke Mirnes Ajanović je putem današnje press konferecije uputio otvoreni zahtjev Federalnom i općinskim tužilaštvima za pokretanje istrage o ugrožavanju zdravstvene bezbijednosti građana od strane direktora većeg broja vodovodnih bh. preduzeća.

Povećan broj oboljelih od žutice i drugih bolesti koje su posljedica nečiste vode za piće, u velikom broju opština Federacije pokazuju da direktori javnih vodovoda obmanjuju i općinska vijeća i javnost o navodnoj ispravnosti vode za piće – iako i stručni nalazi dokazuju suprotno – istakao je Ajanović.

Kao ilustraciju je naveo slučaj JKP “Vodovod i kanalizacija” Tuzla, čiji je direktor Petar Tomić pokušao obmanuti Vijeće, prezentirajući Vijeću informaciju da su svi uzorci vode koju distribuira JKP “Vodovod i kanalizacija” Tuzla, pregledani od strane Zavoda za javno zdravstvo TK – ispravni, što je suprotno dokazima prezentiranim na 11. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Tuzla.

Pokušaj obmanjivanja Vijeća i ugrožavanja zdravstvene bezbjednosti građana od strane direktora Tomića je otkriven i aktom Službe za inspekcijske poslove OT broj: 08-05-167-110/2001, od 16 V 2001, kada je direktor Tomić u svom izvještaju o stanju vode naveo lažan podatak da je vršio analizu vode u laboratoriju Zavoda za mikrobiologiju UKC-a Tuzla – što je u suprotnosti sa nalazom inspekcije, koji je takođe prezentiran vijeću.

Bosanska stranka je Općinskom javnom Tužilaštvu Tuzla uputila krivičnu prijavu protiv direktora Petra Tomića, i zatražila od općinskog načelnika da iskoristi svoje Ustavno ovlaštenje i obavezu da pokrene proces smjene direktora Tomića i takođe podnese krivičnu prijavu protiv istog – obzirom da je Petar Tomić počinio krivična djela iz člana 282. i člana 254. Krivičnog zakona F BiH?

Bosanska stranka ponovo poziva Federalno i općinska tužilaštva, odnosno općinska vijeća i načelnike – da adekvatnom primjenom zakona zaštite zdravlje građana od samovolje direktora vodovodnih preduzeća, koji uz najskuplji kubni metar vode u Evropi, građanima naplaćuju i fekalnu i industrijsku vodu.

06.08.2001.

You may also like...