29.01.2001. – u povodu skandaloznog otkrica

u povodu skandaloznog otkrića da su čelnici Finansijske policije umiješani u prikrivanje krivičnih prijava protiv Selima Bešlagića i osmorice njegovih saradnika

 

Bosanska stranka je došla u posjed dokumenta koji dokazuje da je šef Odjeljenja Finansijske policije u Tuzli Mustafa Šahović znao za krivične prijave koje su inspektori podnijeli protiv Selima Bešlagića i osmorice njegovih saradnika. O tome svjedoči rukopis Mustafe Šahovića koji je u vidu instrukcija ispisan po krivičnim prijavama, a što je Bosanska stranka ekskluzivno dala na uvid javnosti, a potom OHR-u, OSCE-u i federalnim pravosudnim instancama.

Zufer Dervišević, glavni finansijski inspektor Federalne policije, u svome oglašavanju ne spominje da su Kantonalnom tužilaštvu, pored izvještaja i zapisnika, predate i krivične prijave koje su po službenoj dužnosti, na šta su obavezani članom 140. Krivičnog zakona FBiH – sačinili inspektori Odjeljenja u Tuzli.

Motiv zbog kojeg glavni inspektor Dervišević štiti šefa tuzlanskog Odjeljenja Šahovića otkriva se u krivičnoj prijavi koja je prošle godine podnesena i protiv jednog i protiv drugog funkcionera Finansijske policije, a od strane inspektora koji su otkrili i prijavili sumnjive poslove svojih šefova.

Međutim, Kantonalno tužilaštvo nije podiglo optužnice protiv Derviševića i Šahovića, čime su njih dvojica zapravo ucijenjeni da sakriju krivične prijave protiv Bešlagića i ostalih.

Kantonalno tužilaštvo takođe nije podiglo optužnicu protiv šefa tuzlanskog Odjeljenja Finansijske policije Mustafe Šahovića u slučaju krivične prijave koju je protiv njega       24. novembra prošle godine podnijelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. Krivična prijava je podnesena zbog toga što je Šahović od Opštine Tuzla pribavio protupravnu imovinsku korist i oštetio budžet Opštine, te zbog toga što je preduzeću “Gromex Co” koje sarađuje sa Opštinom Tuzla omogućio utaju poreza od 768.471 maraka. Kako se navodi u krivičnoj prijavi MUP-a, ovo preduzeće je Šahoviću, na ime protuusluge, izgradilo veći dio kuće u vrijednosti od 97.108 maraka.                   Navedene činjenice objašnjavaju zbog čega je šef tuzlanskog Odjeljenja Finansijske policije Mustafa Šahović sakrio krivične prijave protiv Selima Bešlagića i osmorice njegovih saradnika.

You may also like...