11.02.2002 – u povodu prezentacije otvorenog pisma

Press konferencija

u povodu prezentacije otvorenog pisma predsjedniku Bosanske stranke Mirnesu Ajanoviću od strane Smajić Nedima policajca Policijske uprave Tuzla

Predsjednik Bosanske stranke i federalni poslanik Mirnes Ajanović je na današnjoj press konferenciji prezentirao otvoreno pismo Smajić Nedima, policajca Policijske uprave Tuzla, u kojem traži zaštitu policajaca koji su prilikom saobraćajne kontrole isključili iz saobraćaja neregistrovano vozilo supruge potpredsjednika SDP-a Seada Avdića.

U pismu je između ostalog navedeno: Zovem se Smajić Nedim, sin Saliha, rođen 13.08.1970. godine u Tuzli, gdje sam i nastanjen. Radnik sam Ministarstva unutrašnjih poslova jedanaest godina. Obraćam vam se povodom teksta koji je objavljen u sredstvima informisanja “Express” dana 31.1.200. godine, a u vezi sa incidentom sa gospođom Ševalom Avdić. Sve ono što ste naveli u novinama je potpuno tačno, jer navedenog dana i vremena nalazio sam se u službi na navedenoj lokaciji u naselju Bukinje, neposredno ispred “Termoelektrane”, i tom prilikom bio sam žrtva brutalnog vrijeđanja i prijetnje od strane učesnika u saobraćaju, gospođe Avdić. Cijeli postupak koji sam sproveo, od uzimanja generalijskih podataka pa do samog isključivanja vozila iz saobraćaja, po članu 196. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima – sam uradio čisto i krajnje profesionalno. O svemu ovome sam sačinio decidnu službenu zabilješku, koju sam dostavio komandiru stanice. U vezi navedenog događaja, od strane unutarnje kontrole MUP-a TK, pozvan sam i ispitivan sat i dvadeset minuta, kao kriminalac i to u prisustvu IPTF-a. nakon ispitivanja i maltretiranja od strane unutarnje kontrole, naređeno mi je napišem izjavu na okolnosti navedenog događaja, iako sam dostavio službenu zabilješku u kojoj je opisan kompletan događaj. Po zakonu unutarnjih poslova izjavu daje policajac kojem se dokaže krivnja, što u ovom slučaju smatram da nisam kriv, jer sam službenu radnju uradio u skladu sa zakonom, pošto me međunarodna zajednica kroz tranziciju i kurseve koje sam prošao, naučila da je zakon u pravnoj državi jednak za sve. Kroz moja ranija iskustva, i kolega, očekujem osvetoljubivost od strane nadređenih, kao i čelnika vodećih stranaka, pa stoga gospodine Ajanoviću, molim vas, u svoje ime i u ime kolega – da stanete u zaštitu policije, jer mi radimo u skladu kako zakon nalaže, a ne u skladu stranaka i stranačkih velikana” – navedeno je u pismu policajca Smajića. (Otvoreno pismo dostavljamo u prilogu)

Obzirom da Federalni poslanik Mirnes Ajanović nije dobio odgovor na postavljeno poslaničko pitanje ministru MUP-a FBiH u povodu prijetnji policajcima, od Predsjednika i Premijera Federacije – zatražio je hitnu intervenciju u cilju zaštite policajaca i zakona.

 

11.2.2002.

 

You may also like...