11.06.2002. – u povodu kriminalnog nastojanja SDP-a i SDA

Press konferencija

u povodu kriminalnog nastojanja SDP-a i SDA da zaštite od krivične odgovornosti svoje aktiviste koji su u Šićkom Brodu premlatili i nanijeli teške tjelesne povrede službenim licima Bosanske stranke

 

Bosanska stranka je ogorčena zbog kriminalnog nastojanja SDP-a i SDA, ali i opštinskih organa vlasti, da se zaštite i od krivične odgovornosti oslobode aktivisti ovih stranaka koji su 4.6. u MZ Šićki Brod napali i premlatili članove Glavnog odbora BOSS-a, u ovom slučaju i službena lica organa vlasti, potpredsjednika Odbora za zaštitu ljudskih prava Opštinskog vijeća, Muamera Dedića i člana Povjereničkog odbora ove MZ, Danijela Senkića.

Dedić i Senkić su sastanku Povjereničkog odbora prisustvovali po službenoj dužnosti, zbog Odluke BOSS-a o smjeni povjerenika MZ Mladena Đurića, koji je zloupotrijebio službeni položaj. Mladen Đurić je, uz instrukcije Mije Keroševića, šefa Odjeljenja mjesnih zajednica, organizovao jedanaest aktivista SDP-a i SDA, koji su napali i premlatili dvojicu članova Glavnog odbora BOSS-a. Kerošević je u izjavi za “Dnevni avaz” (6.6.) i priznao svoju odgovornost, rekavši da iza ovog događaja – “stoji dublja pozadina”. Očito da je riječ o pokušaju prikrivanja kriminala u koji su uvezani Kerošević i povjerenici u nekim mjesnim zajednicama.

Bosanska stranka je odmah tražila hitnu krivičnu istragu, ali su SDP i SDA presudili bez istrage, tvrdeći da su dvojica službenika BOSS-a fizički napali jedanaest članova SDP-a i SDA, što je van svake pameti. SDA je i javno branila vinovnika ovog premlaćivanja Izeta Bećirovića, koji je i prije bio u sukobu sa zakonom, a suđen je zbog krivičnog djela prevare (Su.335/95). Osim toga, specijalistički nalazi ljekara dokazuju da je Danijel Senkić zadobio teške tjelesne povrede, opasne po život. Aktivisti SDP-a i SDA su Danijela Senkića oborili na pod i udarali nogama, a od siline udaraca prelomljeno mu je rebro, slomljena desna ruka, a udarci po cijelom tijelu su izazvali podljeve i otekline, što je moglo izazvati unutarnje krvarenje i u opasnost dovesti njegov život.

Bosanska stranka još jednom apeluje na opštinskog načelnika i pravosudne organe da sankcionišu nasilnike iz SDP-a i SDA, te da stanu u zaštitu istine i pravde, a protiv anarhije i nasilja.

 

11.6.2002.

You may also like...