13.08.2002. – u povodu novih cinjenica koje ukazuju na postojanje nezakonitosti

Press konferencija

 

u povodu novih činjenica koje ukazuju na postojanje nezakonitosti u slučaju uvoza 5.000 tona sumnjive pšenice iz SR Jugoslavije

Federalni poslanik i predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović i član GO i kandidat BOSS-a za člana Predsjedništva BiH odvjetnik Faruk Balijagić, putem današnje press konferencije su prezentirali nove informacije do kojih je Stranka došla u vezi uvoza 5.000 tona sumnjive pšenice iz SR Jugoslavije.

Nakon press konferencije na kojoj je Bosanska stranka objavila prikupljene informacije o mogućoj radioaktivnosti uvežene pšenice, te dopisa kojim je Stranka tražila hitnu inspekcijsku kontrolu iste, opštinska Služba za inspekcijske poslove je utvrdila tačnost BOSS-ovih navoda o nepostojanju validnog certifikata o ispravnosti uvežene namirnice.

To dokazuje Izvještaj Službe za inspekcijske poslove iz kojeg je očigledno da nadležni organi nisu izvršili Zakonom propisano upoređivanje parametara prisustva pojedinih elemenata kvaliteta sa parametrima iz propisa Bosne i Hercegovine – posebno parametara zdravstvene i sanitarne ispravnosti na radiološko ispitivanje u uvjerenjima koja prate pošiljku. Služba za inspekcije ne pominje niti obavezu granične inspekcije da po osnovu Zakona donese Rješenje – da je pregledana roba ispravna i da se dozvoljava uvoz pošiljke, posebno iz razloga što se radi o uvozu iz zemlje koja je pripremila i izvršila agresiju na BiH.

Obzirom da Služba za inspekcijske poslove, shodno Zakonu slučaj nije proslijedila nadležnom kantonalnom i federalnom ministarstvu, a posebno federalnom tužilaštvu – jasno je da u pozadini slučaja stoji djelovanje interesnih centara koji čvrstom valutom obezbjeđenom sumnjivim izvozom, finansiraju odbranu ratnog zločinca Slobodana Miloševića i lobi koji se bori za povlačenje bh. tužbe protiv SRJ za genocid.

Bosanska stranka će nastaviti da prikuplja informacije o ovom slučaju, o čemu će ponovo izvijestiti javnost.

 

13. VIII 2002.

You may also like...