10.08.2002.

Press konferencija

 

u povodu zahtjeva Bosanske stranke, da kantonalno Tužilaštvo ispita tačnost navoda o radioaktivno zagađenoj pšenici koju je uvezao DD Mlin “Husinski rudar” Ljubače

 

Bosanska stranka zahtijeva od kantonalnog Tužilaštva hitnu provjeru rada tuzlanske Službe za inspekcijske poslove, zbog mogućih propusta u poduzimanju zakonskih mjera za zaštitu građana, u povodu postojanja sumnje – da je DD Mlin “Husinski rudar” Ljubače preko Kipra i SR Jugoslavije uvezao rusku radioaktivnu pšenicu.

Dopisom od 07.08.2002. (protokolisan pod brojem: 08-37-005761-2002-ZM) obaviješten je pomoćnik načelnika i šefa Službe za inspekcijske poslove, da je BOSS primio dojavu o uvozu pšenice u BiH, koja prema nalazu sarajevskog Instituta za kontrolu namirnica – ne zadovoljava zakonom propisane norme o kvalitetu namirnica. BOSS je u dopisu naznačio da je, prema dojavi, uvoznik DD Mlin “Husinski rudar” Ljubače, negativni nalaz sarajevskog Instituta zamijenio sumnjivim, navodno pozitivnim nalazom beogradskog Instituta, čime se omogućava prerada i distribucija radioaktivno zagađene pšenice.

Obzirom da šef nadležne Službe nije odgovorio na zahtjev, Bosanska stranka izražava sumnju da nisu poduzete zakonom propisane mjere i zahtijeva da kantonalno Tužilaštvo ispita pozadinu cijelog slučaja, i poduzme potrebne mjere za utvrđivanje odgovornosti lica koja su eventualno ugrozila zdravstvenu bezbjednost građana i propustila poduzimanje zakonskih mjera u cilju zaštite građana.

 

 

10. VIII 2002.

You may also like...