17.03.1999.

Saopštenje za javnost

u povodu terorističkog napada na Zamjenika ministra unutrašnjih poslova FBiH, i izjave Ante Jelavića, člana Predsjedništva BiH, u kojoj se za atentat na gospodina Jozu Leutara de facto optužuje – bošnjački narod

BOSS Logo 1

Teroristički napad na gospodina Jozu Leutara je čin koji sam po sebi, kao atak na život, podrazumijeva svu osudu i hitno preduzimanje svih mogućih mjera za pronalaženje krivaca. Na žalost, mnogo više od samog atentata, u zaoštravanju situacije u Bosni i Hercegovini doprinose izjave Ante Jelavića, člana Predsjedništva BiH.

Bosanska stranka smatra da je izjava Ante Jelavića, u kojoj se za atentat na gospodina Jozu Leutara, de facto, kroz bošnjačko rukovodstvo, optužuje bošnjački narod – najgori vid postdejtonskog političkog terorizma.

Optužiti bez ikakvog argumenta i dokaza – a priori Bošnjake, odnosno čitav jedan narod za ovaj zločin – podjednako je sumanuto kao i a priori optužiti Antu Jelavića da je organizovao atentat na gospodina Jozu Leutara, kako bi mu to poslužilo kao šlagvort za zaoštravanje odnosa i rafale kleveta na Bošnjake i sve što je bošnjačko, a što bi bilo u direktnom interesu onoga što posljednjih mjeseci čini HVIDRA.

Bosanska stranka smatra da je jučerašnja aktivnost Ante Jelavića, dosad najveći atak na Dejtonski sporazum, te traži od Visokog predstavnika da momentalno smijeni Antu Jelavića sa funkcije člana Predsjedništva BiH.

17.03.1999. 

You may also like...