17.12.2002. – u povodu namjere provodjenja neadekvatne reforme skolstva, kojom ce se osnovcima oduzeti pravo na normalno djetinjstvo

Press konferencija

 

u povodu namjere provođenja neadekvatne reforme školstva, kojom će se osnovcima oduzeti pravo na normalno djetinjstvo

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović, upozorio je, da planirane reforme obrazovanja oduzimaju normalno djetinjstva osnovcima, obzirom da se u organizaciji međunarodnih predstavnika i bh. vlasti, namjerava zakonski propisati da osnovno obrazovanje počinje sa šest godina starosti i traje devet godina.

Reformu bh. školstva treba provoditi u cilju ublažavanja postojećeg nehumanog školskog režima, a ne u pravcu nametanja učenicima dodatnih obaveza, koje su neprimjerene materijalnim mogućnostima roditelja, te tehničkom i kadrovskom potencijalu školske infrastrukture, istakao je Mirnes Ajanović.

Za adekvatnu školsku reformu neophodno je riješiti postojeće probleme sa kojima se susreću roditelji i učenici, kao što su – rani početak jutarnje školske smjene, obzirom da djeca moraju ustajati u šest sati i ranije; nepostojanje školskog prijevoza; zanemarena lična sigurnost đaka; nedostatak udžbenika i knjiga za lektiru; neopremljenost nastavnih kabineta; te zahtijevanje da roditelji učenika finansiraju nastavna sredstva i nejedinstven nastavni plan i program.

Provođenje neadekvatne reforme obrazovanja, neprimjerene aktuelnoj bh. situaciji, neće unaprijediti obrazovanje niti će omogućiti validnost bh. diploma u Evropi i šire, već će uz preko 200 zakona i podzakonskih akata u oblasti obrazovanja, stvoriti još jedan bh. kuriozitet negativnog predznaka, uz oduzimanje osnovcima prava na življenje i mimo zidova školskih ustanova, upozorio je predsjednik Bosanske stranke Mirnes Ajanović.

 

17.12.2002.

 

You may also like...