20.11.2000.

Saopštenje za javnost

u povodu zahtjeva Bosanske stranke za hitno i efikasno rješavanje problema prekida nastave u školama Distrikta Brčko

BOSS Logo 1

Bosanska stranka smatra krajnje bezobzirnim uskraćivanje nastave učenicima Distrikta Brčko – koji već mjesec dana izdržavaju svojevrsnu obrazovnu kaznu kao posljedicu divljanja fašizma.

Neshvatljivo je da škole Distrikta Brčko još uvijek vrata drže zatvorenim iako OHR tvrdi kako raspolaže podacima o počiniteljima nacionalističkog divljanja.

Još nerazumniji su potezi Mirsada Đape, predsjednika Skupštine Distrikta Brčko, koji mjesec dana nije našao za shodno da organizuje rad skupštinske sjednice – kako bi se razmotrili modusi kažnjavanja počinilaca i nalogodavaca fašističkog divljanja brčanskih srednjoškolaca, ali i moguća rješenja za pokretanje nastave.

Bosanska stranka zahtijeva od Visokog predstavnika da konačno upotrijebi saznanja do kojih je došao OHR i kazni lica odgovorna za nasilje i nerad škola.

BOSS ponovo traži od Visokog predstavnika da smijeni supervizora za Brčko Gerija Metjuza zbog nesposobnosti da rješava probleme iz svoje nadležnosti – i Mirsada Đapu, predsjednika Skupštine Distrikta Brčko, zbog zanemarivanja skupštinskih obaveza, odnosno zbog neefikasnosti u rješavanju brčanskih problema.

20.11.2000.

You may also like...