11. oktobar 2000.

u povodu OSCE-ovog poziva Konsultativnom vijeću političkih partija za diskusiju o pripremama za sljedeće izbore

Bosanska stranka smatra licemjernim poziv koji je za petak 13. oktobra OSCE uputio Konsultativnom vijeću političkih stranaka na temu priprema za sljedeće izbore – jer je Privremena izborna komisija, bez konsultacije ovog Vijeća, već donijela neustavna izborna Pravila i propise i odluku o ulasku u neustavan izborni proces.

Bosanska stranka poziva bh. političke partije da ne učestvuju na sastanku čija je namjena da se Konsultativno vijeće tretira kao poslušničko vijeće političkih partija, gdje političari umjesto konsultanata u procesu demokratskog odlučivanja – služe pojedincima iz OSCE-a kao alibi za primjenu neustavnih i antidejtonskih pravila i propisa.

Ponašanje Privremene izborne komisije tokom jedinog do sada održanog sastanka sa predstavnicima političkih stranka, pokazalo je da predstavnici Misije OSCE-a u BiH vode nedemokratsku kampanju – u kojoj nema mjesta za primjedbe i sugestije predstavnika Konsultativnog vijeća, posebno za sugestije o usaglašavanju izbornih Pravila i propisa sa Dejtonskim sporazumom i pratećim ustavima. Šef Misije OSCE-a u BiH, gosp. Robert Beri čak nije omogućio ni prisustvo novinara za vrijeme predviđene diskusije, pa je javnost ostala uskraćena za informaciju o tome da je odbio odgovoriti na pitanja predstavnika Bosanske stranke koja su se odnosila na neustavnost novih Pravila i propisa.

You may also like...