10. oktobar 2000.

u povodu zahtjeva Bosanske stranke za ukidanje poreza na knjige

Bosanska stranka zahtijeva od Vlade Federacije BiH hitno ukidanje novouvedenog poreza na knjige, kojim se direktno ugrožavaju bh. izdavaštvo, osnovno, srednje školstvo i visoko obrazovanje, standard učenika, studenata i njihovih roditelja – i segmenti društva čija efikasnost direktno zavisi od statusa knjige i izdavaštva.

Nedopustivo je da Vlada uvodi 24 postotno oporezivanje knjiga dok istovremeno smanjuje porez na alkohol – i neshvatljivo je da su takvu Vladu, osim Bosanske stranke, podržale sve federalne političke stranke.

Očigledno da su nakon procesa osiromašenja građana, aktuelna vlast i tzv. opozicija zajednički krenule i u proces njihovog zaglupljivanja – istovremeno favorizujući kič i naplaćujući porez na pamet koja BiH sve više nedostaje.

Bosanska stranka upozorava Vladu i poslanike Parlamenta F BiH da su ovakvim svojim postupcima direktno odgovorni za sve prisutniji odliv stručnjaka i mladih ljudi iz BiH,         i da ukoliko sami ne žele ili nemogu biti pametni – to dozvole drugima.

You may also like...