21.06.1999.

Saopštenje za javnost

u povodu Prijedloga zakona o restituciji kojim bi se oduzela imovina pravnih lica i građana koji žive i rade u tzv. nacionalizovanim dobrima

BOSS Logo 1

Bosanska stranka ponovo upozorava domaću javnost i međunarodne predstavnike da bi usvajanje Prijedloga zakona o restituciji imalo nesagledive posljedice za građane Bosne i Hercegovine.

Zakonom o restituciji i certifikatskom privatizacijom – vladajuće stranke i tzv. socijaldemokratska opozicija žele podjelom ekonomske i političke moći izvršiti zaokruženje privrednih i ekonomskih potencijala naše zemlje u privatne pašaluke.

Bosanska stranka smatra da se predmet tzv. restitucije – stanovi, poslovni prostori, zemljišta i slično, ne mogu oduzeti sadašnjim korisnicima ovih materijalnih dobara, jer su u bivšem sistemu opravdano nacionalizovana u svrhu zbrinjavanja siromašnog sloja stanovništva. Zahtijevati povrat imovine koja je prije pola stoljeća nacionalizovana u humane svrhe radi pravednijih odnosa u društvu, nije samo zastarjelo, nego se može smatrati i nemoralnim.

U tom smislu, Bosanska stranka se oštro protivi Prijedlogu zakona o restituciji, kojim bi preko 100.000 građana – postali beskućnici.

21.06.1999.

You may also like...