25.05.1999.

Saopštenje za javnost

u povodu odluke o održavanju samita Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope u Sarajevu

BOSS Logo 1

Bosanska stranka je prije dvije i po godine, 15. januara 1997., uputila saopštenje za javnost u povodu Inicijative za saradnju u jugostočnoj Evropi u kojem stoji: ”Bosanska stranka smatra da su ekonomski integrativni procesi, bez ikakvih državnih atributa, neminovan proces koji će na ovim prostorima uslijediti prije ili kasnije. Takođe, realizacija ove američke inicijative ne može ničim biti dovedena u pitanje, tim prije što je već u startu obezbjeđeno 60 miliona dolara inicijalne pomoći.

Dugoročno gledano, Bosna i Hercegovina u ovoj inicijativi ima svoju stratešku šansu. Nama je potrebna reintegracija, ukoliko želimo sačuvati državno-pravni kontinuitet i obezbijediti povratak ljudi svojim kućama. Reintegracije realno gledano, nema bez ekonomskog i interesnog faktora. Američka inicijativa za ekonomsko uvezivanje 12 država jugoistočne Evrope nudi upravo to.

Zakašnjeli politički refleks koji je tragično imanentan bosanskoj politici u ovom slučaju bi se morao pretvoriti u svoju suprotnost.

Dok se metropole jugoistočne Evrope prepiru oko Inicijative i budućeg sjedišta zajednice čije je zaživljavanje neminovnost, Sarajevo bi moralo postati nosilac realizacije ovog američkog nacionalnog interesa. Samo tako, Sarajevo bi u budućnosti moglo biti glavnim gradom 12 zemalja jugoistočne Evrope, što bi za Bosnu i Hercegovinu bilo od neprocjenjive vrijednosti. U postojećoj konstelaciji snaga i animoziteta, protiv sarajevske metropole ni Amerika, niti bilo ko drugi ne bi mogao imati ništa.

U tom smislu, Bosanska stranka apeluje na sve političke subjekte da američku inicijativu prihvate kao strateški interes Bosne i Hercegovine, i da našu zemlju stave na čelo njene realizacije.”

25.05.1999.

 

You may also like...