22.01.2018. – u povodu rasprave o Prijedlogu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, u okviru vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, zakazane za srijedu 24. januara 2018. godine

Amandmani koje je predsjednicima političkih stranaka uputio Savez samostalnih sindikata BiH u povodu rasprave o Prijedlogu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, u okviru vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, zakazane za srijedu 24. januara 2018. godine, obavezuju sve parlamentarne političke stranke da djeluju u cilju zaštite interesa penzionera i radnika, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Glavni odbor Sindikat je javno upozorio da je Prijedlog Zakona o penzijskom i invalidskom  osiguranju, u formi dostavljenoj od strane Vlade Federacije – neprihvatljiv, te da radnici neće imati bolje uslove penzinisanja, uz najavu protesta u slučaju usvajanja zakona.

Osnovana su upozorenja Sindikata da Prijedlog Zakona neće povećati minimalnu penziju, da će doći do velike razlike u stažu osiguranja i penzijskom stažu, što će posebno diskriminirati boračku populaciju, a ukidanje prijevremene penzije će onemogućiti zbrinjavanje radnika koji rade pod otežanim uslovima. Okolnost da je izmjena Zakona stavljena u proceduru bez konsultacija sa Sindikatom dokazuje bezobzirnu namjeru Vlade Federacije da na štetu građana i penzionera koji žive na ivici egzistencije – favorizuje građane koji već imaju povlašteni status, upozorio je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

22.01.2018.

You may also like...